Državni tajnik Jakop na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/11/2020-11-20-zdravko-jakop-videokonferencija-02-1024x683.jpg
Državni tajnik Jakop na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU | Foto: MORH / F. Klen

Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je na videokonferenciji Vijeća za vanjske poslove Europske unije u formatu ministara obrane

Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je u petak, 20. studenoga 2020. na videokonferenciji Vijeća za vanjske poslove Europske unije u formatu ministara obrane, kojom je predsjedao Visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrel.

Na konferenciji se razgovaralo o Strateškom kompasu – procesu koji pruža pojačani strateški smjer sigurnosti i obrane EU-a te o strateškom pregledu Stalne strukturirane suradnje PESCO. Visoki predstavnik EU Borrel uvodno se osvrnuo i na aktualnosti – situaciju u Libiji, pomorsku operaciju Irini, stanje u Maliju, na razvoj Službe za vojno planiranje i provođenje (MPCC) te trenutno stanje u vezi Europskog instrumenta za potporu miru (EPF).

Ministri su razmijenili mišljenja o razvoj dokumenta “Strateški kompas”, čija je izrada službeno pokrenuta tijekom sastanka ministara obrane država Europske unije održanog u Zagrebu početkom ožujka. Cilj Strateškog kompasa je kreiranje politika i koherentan pristup u okviru četiri područja: kriznog upravljanja, otpornosti, razvoja sposobnosti i partnerstva. Usvajanje Strateškog kompasa očekuje se početkom 2022. godine. U prvoj fazi izrade Strateškog kompasa, sukladno doprinosu država članica, kreiran je dokument Analiza prijetnji, koji identificira sigurnosne prijetnje i izazove u sljedećih pet do 10 godina. U tom kontekstu, državni tajnik Jakop pozdravio je inkluzivnosti i sveobuhvatni pristup tijekom izrade ovog dokumenta, istaknuvši da se bez tih principa ne bi mogla kreirati zajednička strateška vizija razvoja u području sigurnosti i obrane. Državni tajnik također je rekao kako u narednom periodu krizna žarišta neće nestati te da se u cilju učinkovitosti, fokus treba staviti na implementaciju dogovorenih ciljeva, prioritizaciju i povezivanje s nacionalnim planovima, istaknuvši posebno izgradnju odnosa sa strateškim partnerima i saveznicima.

Vezano uz strateški pregled PESCO-a ministri obrane razmijenili su mišljenja i smjernice za sljedeću fazu PESCO-a. Državni tajnik Jakop podržao je ambiciozni pristup za sljedeću fazu istaknuvši kako je potrebno biti realan i imati strateško strpljenje, uzimajući u obzir da raspoloživi resursi potencijalno neće odgovarati našim ambicijama.

Također, izrazio je zadovoljstvo pronalaskom kompromisnog rješenja u vezi sudjelovanja trećih država u PESCO projektima čime je omogućena suradnja s partnerima.
Uz sastanak ministara obrane održan je i sastanak Upravljačkog odbora Europske obrambene agencije (EDA) na kojem su ministri usvojili proračun Agencije za 2021. godinu, trogodišnji planski okvir za razdoblje 2021.-2023. i Izvješće o Koordiniranom godišnjem pregledu obrane CARD (Coordinated Annual Review on Defence).

Državni tajnik Jakop pritom je istaknuo nužnost jačanja suradnje u okviru Europske obrambene agencije i rad na snaženju i povezivanja nacionalnih planova i programa razvoja s programima i obrambenim inicijativama EU-a.

Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je na videokonferenciji Vijeća za vanjske poslove Europske unije u formatu ministara obrane

Objava Državni tajnik Jakop na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja