Državni tajnik Jakop na neformalnom sastanku ministara obrane EU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/05/ptpres4-1024x683.jpg
Državni tajnik Jakop na neformalnom sastanku ministara obrane EU | Foto: MORH

U Lisabonu je održan neformalni sastanak ministara obrane država članica EU na kojem je sudjelovao državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop

U okvirima portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije u Lisabonu je 27. i 28. svibnja 2021. godine održan neformalni sastanak ministara obrane država članica Europske unije na kojem je sudjelovao državni tajnik Ministarstva obrane Zdravko Jakop.

Uz sudjelovanje glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, održani su razgovori na temu osnaživanja EU-NATO suradnje i strateškog partnerstva uz naglasak na aktualne refleksijske procese dviju organizacija – Strateškog kompasa i NATO2030. Također, uz predsjedanje Visokog predstavnika EU, održana je rasprava o Strateškom kompasu uz naglasak na klaster sposobnosti.

Državni tajnik Jakop ovom prigodom je istaknuo kako Hrvatska vojska ovih dana slavi 30 godina ustrojavanja te da je članstvo u EU i NATO-u doprinijelo transformaciji Hrvatske vojske u moderne oružane snage. Upravo zbog toga, istaknut je značaj teme ususret nadolazećeg sastanka na vrhu članica NATO-a te je podržana potreba daljnjeg političkog dijaloga ovih komplementarnih organizacija. Također, naveo je kako se Republika Hrvatska zalaže za intenzivnije političke konzultacije, u formi stalnih konzultacija o razvoju Strateškog kompasa Europske unije i Strateškog koncepta NATO-a kao procesa koji će definirati daljnji razvoj Europske Unije i NATO-a.

Uzimajući u obzir jedinstven postav snaga, državni tajnik je istaknuo kako te procese treba pažljivo balansirati. Naveo je i važnost uzajamnog razumijevanja dvije organizacije te je na kraju istaknuo kako je potrebno pronaći modele za jačanje suradnje u planiranju i razvoju obrambenih sposobnosti.

Državni tajnik Jakop je istaknuo kao bi Strateški kompas trebao pružiti jasne smjernice o sposobnostima koje je potrebno razvijati u godinama koje dolaze što će doprinijeti ambiciji Unije za vjerodostojnim doprinosom globalnoj stabilnosti i sigurnosti.

„Potrebno je osigurati vjerodostojan politički narativ u kojem države članice kolektivna ulaganja i obrambenu suradnju prepoznaju kao istinske načine suzbijanja prijetnji s kojima se suočavaju“, rekao je Jakop.

Nadalje, Strateški kompas bi trebao pomoći nacionalnim obrambenim planiranjima većom operativnom jasnoćom u odnosu na zadatak i scenarije na razini EU-a, a također treba biti dio predvidljivijeg, pojednostavljenog procesa razvoja sposobnosti.

Podsjetimo, Republika Hrvatska je tijekom prošlogodišnjeg predsjedanja Vijećem EU dala veliki doprinos temi ugradnje EU obrambenih inicijativa u nacionalne procese obrambenog planiranja i komplementarnosti s NATO-om što je nastavljeno nedavno organiziranom radionicom u suradnji s EU Institutom za sigurnosne studije. Izvješće sa radionice je poslužilo kao podloga za raspravu i osvrt ministara na ovu temu.

Sastanak je zaključen raspravom na temu partnerstva EU i Afrike u području mira i sigurnosti uz sudjelovanje predstavnika UN-a i afričkih regionalnih organizacija.

Objava Državni tajnik Jakop na neformalnom sastanku ministara obrane EU pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja