Druga grupa specijalnih snaga ZSS-a provela obuku HRM-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/11/signal2019_22112019-1024x683.jpg
Druga grupa specijalnih snaga ZSS-a provela obuku HRM-a | Foto: HRM

Instruktor Zapovjedništva specijalnih snaga pohvalio je pripadnike HRM-a za uloženi trud kojim stječu nove vještine iz područja Krav Mage

U vojarni “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu je od 11. do 22. studenog 2019. druga grupa specijalnih snaga (2. GSS) Zapovjedništva specijalnih snaga provela obuku izraelske bliske borbe (Krav Maga) timovima za operacije pomorskog presretanja  Hrvatske ratne mornarice (Meritime interdiction Operation tim – MIO) .

Kroz dvotjednu obuku 16 pripadnika MIO timova HRM-a koji su bili podijeljeni u dva tima, prošli su intenzivno učenje tehnika samoobrane i bliske borbe prilagođene za njihov opis posla koji uključuje ukrcaj na nepoznato plovilo i suočavanje s potencijalnim napadima posade koja uslijed otkrivanja ilegalnih aktivnosti posegnu za nasiljem prema pripadnicima MIO timova.

Naime, instruktori 2. GSS-a provode različite tipove obuka za MIO timove obzirom na njihovu sposobnost provođenja  operacija na moru, a odnedavno je pridodana i obuka iz izraelske bliske borbe Krav Mage po zahtjevu zapovjedništva flotile HRM-a u čijem sastavu se nalaze  MIO timovi.

Kulminacija ovog obučnog događaja dosegnuta je provedbom svojevrsne vježbe u kojoj su se polaznici pod dodatnim fizičkim opterećenjem i opterećenjem vlastite opreme i naoružanja, pojedinačno ukrcavali na brod pod borbenom uzbunom gdje su bili izlagani raznim taktičkim situacijama koje su zahtjevali uporabu sile kao sredstva obrane.

Instruktor 2. GSS-a iskazao je zadvoljstvo viđenim po završetku završne vježbe te pohvalio pripadnike MIO timova za uloženi trud i naporan rad kojim stječu nove vještine i sposobnosti iz područja bliske borbe.

Integranska suradnja između Zapovjedništva specijalnih snaga i ostalih grana Hrvatske vojske će se i dalje nastaviti.

Objava Druga grupa specijalnih snaga ZSS-a provela obuku HRM-a pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti