Državni tajnik Pjer Šimunović u SAD-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/simunovic_sad_150509_1_v.jpg

U sklopu sedmodnevnog službenog posjeta SAD-u, a povodom svečanog podizanja zastava dviju novih članica NATO saveza, Hrvatske i Albanije u sjedištu NATO-ovog vrhovnog savezničkog zapovjedništva za transformaciju u američkoj mornaričkoj bazi Norfolk u Virginiji,  državni tajnik Pjer Šimunović MORH-a  sastao se u srijedu, 13. svibnja, u Pentagonu sa glavnim zamjenikom  američkog podtajnika za obrambenu politiku Jamesom Millerom.

Uz državnog tajnika Šimunovića, sastanku su nazočili zapovjednik gombr-e HKoV-a brigadir Mladen Mikolčević i voditelj Odsjeka u SMOS-u bojnik Robert Katić, veleposlanica RH u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović, te predstavnici VIZ-a RH u SAD i Kanadi brigadni general Mate Pađen i bojnik Dražen Jožef.

 

Na sastanku se razgovaralo o jačanju američko-hrvatske obrambene suradnje, Hrvatskoj u svjetlu novog članstva u NATO-u, sudjelovanju Hrvatske u misiji ISAF u Afganistanu, te o stanju u regiji.

Tijekom posjeta SAD-u  državni tajnik Šimunović održao je i sastanak u Vijeću za Nacionalnu sigurnost SAD-a s direktoricom za JI Europu Katherine Helgerson, te s  direktorom za NATO i zapadnu Europu Tobinom Bradleyem.
Državni tajnik Šimunovic također je održao predavanje u „German Marshall Fundu“, te u Veleposlanstvu RH u SAD-u za vojne izaslanike NATO zemalja akredititane u  SAD-u, a kao gost predavač održao je predavanje na John Hopkins University, Center for Transatlantic Relation and EU Center of Excellence u Washingtonu.
Tijekom posjeta Chicagu državni tajnik Šimunović sastao se s predstavnicima Hrvatske zajednice u Chicagu, gdje je održao predavanja u sklopu Hrvatskog kulturnog centra, te predavanje u organizaciji National Strategy Foruma na temu „Hrvatska i NATO“.

 



Priopćenja