Državni tajnik Mate Raboteg posjetio pripadnike OSRH u Mazar-ESharifu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/dt_na_velika.png

Visoko izaslanstvo MORH-a i GS OS RH na čelu s državnim tajnikom Matom Rabotegom i zamjenikom načelnika GS OS RH kontraadmiralom Zdenkom Simičićem, u sklopu višednevnog posjeta 12. hrvatskog kontingenta, obišao je njegovu sastavnicu koja djeluje u okviru Regionalnog zapovjedništva Sjever. Upoznali su se s uvjetima života i rada u kampu Marmal, koji se nalazi u neposrednoj blizini Mazar-E-Sharifa, u kojem je Republika Njemačka vodeća nacija.


U sklopu posjeta državni tajnik Raboteg susreo se s načelnikom stožera RC-N njemačkim brigadirom Heraldom Hellwingom koji ga je upoznao sa stanjem u ovom zapovjedništvu. Brigadir Hellwing naglasio je kako napori RC-N nisu vojne prirode, već svekolika pomoć institucijama u smislu izgradnje stabilnosti i sigurnosti. Načelnik stožera Hellwing istaknuo je iznimnu profesionalnost hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika. Državni tajnik Mate Raboteg je rekao, kako je, na određeni način privilegij surađivati s Oružanim snagama Republike Njemačke, istaknuvši odlične profesionalne i ljudske odnose pripadnika dvaju kontingenata. Brigadir Hellwing izrazio je počašćenost posjetom hrvatskog izaslanstva na visokoj razini U nastavku službenog posjeta hrvatsko izaslanstvo susrelo se sa zapovjednikom njemačkog Airwinga brigadirom Karstenom Stoyeom. U sklopu te postrojbe djeluje većina hrvatskog kontingenta u Regionalnom zapovjedništvu Sjever.

Pripadnici 12. hrvatskog kontingenta u ovom regionalnom zapovjedništvu su na terenu i u korisnom razgovoru pojasnili specifičnosti zadaća koje obavljaju, a državni tajnik Raboteg odgovorio je pripadnicima kontingenta na njihova pitanja, dodajući kako će daljnji napori u pogledu praćenja ove sastavnice kontingenta biti u stvaranju uvjeta i prostora za zajednički boravak te još kvalitetnije praćenje kontingenta na planu logistike. Državni tajnik Raboteg i članovi izaslanstva izrazili su zadovoljstvo načinom na koji naši vojnici predstavljaju našu zemlju i njezine Oružane snage u ovoj misiji potpore izgradnje povjerenja i stabilnosti u ovoj zemlji.

Posjet 12. hrvatskom kontingentu dao je cjelovitu sliku stanja i potreba kako bi naše sudjelovanje u misiji ISAF bilo i dalje na visokoj profesionalnoj razini, prepoznato kako od struktura ISAF-a, tako i od domaćeg stanovništva.

Priopćenja