Državni tajnik Mate Raboteg na sastanku s ministrima obrane EU Trojke

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/tajnik_m.jpg

Državni tajnik Mate Raboteg nazočio je 19. studenoga 2007. godine u Bruxellesu, Belgija, na briefingu kojeg ministri obrane EU Trojke redovito organiziraju za ministre obrane zemalja kandidata za članstvo u Europskoj uniji i europskih članica NATO-a (Hrvatska, Makedonija, Turska, Island i Norveška) u sklopu sastanka EU ministara obrane.

Vezano uz sigurnosno-obrambeno područje raspravljalo se o desetak tema i u više formata - na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i obrane raspravljalo se o šestomjesečnom izvješću o ESOP-u, koje se treba usvojiti na summitu u prosincu 2007. godine, te situaciji u Čadu i Sudanu, uključujući i aktivnosti vezane uz uspostavu EU misije u Čadu/SAR-u (EUFOR Tchad/RCA); na odvojenom sastanku ministri obrane su se bavili EDA-om i daljnjim razvojem EU sposobnosti za upravljanje krizama a tijekom radnog ručka o odnosima EU i NATO-a u kontekstu Kosova i Afganistana te odnosima s Afrikom u području sigurnosti i obrane, a po prvi puta održan je i zajednički sastanak ministara obrane i ministara zaduženih za razvoj na kojem se raspravljalo o dva različita ali komplementarna i međusobno povezana područja sigurnosti i razvoju („održivi razvoj nije moguć bez mira i sigurnosti a razvoj i iskorjenjivanje siromaštva su bitni za mir i sigurnost“), pri čemu su kao bitna područja daljnjeg zajedničkog djelovanja istaknuti: strateško planiranje, reforma sigurnosnog sektora, partnerstvo s regionalnim i subregionalnim te humanitarnim organizacijama.

Iako su zabilježeni kvalitativni pomaci u području izgradnje vojnih sposobnosti EU te odobren Progress Catalogue 2007 (PC07), postoje područja koja iziskuju dodatne napore kako bi se otklonili nedostaci, prije svega transport, zaštita snaga i dostupnost informacija. Glede situacije u BiH, zaključeno je da je sigurnosna situacija u BiH stabilna a da je političa napeta, te da će EU i dalje pažljivo motriti stanje u zemlji i ostati prisutna u zemlji dok god je to potrebno. Odnosi EU i Afrike se smatraju vrlo značajnima zbog brojnih izazova koji se trebaju rješavati zajedničkim snagama, a naglasak je stavljen na dva područja: reforma sigurnosnog sektora u afričkim zemljama te izgradnja afričkih sposobnosti za prevenciju kriza i njihovo rješavanje (tzv. African Ownership). Što se tiče Europske obrambene agencije (EDA), EU ministri obrane su, između ostalog, usvojili izvješće o radu EDA-e za 2007. godinu, smjernice i proračun za 2008. godinu, Code of Conduct za unapređenje transparentnosti i jačanje koordinacije u području obrambenih investicija te razmotrili napredak u provedbi Plana razvoja sposobnosti (Capability Development Plan) i napredak u implementaciji Europske baze vojne tehnologije i proizvodnje (EDTIB).

Državni tajnik Raboteg upoznao je prisutne s trenutnim doprinosom Republike Hrvatske međunarodnom miru i sigurnosti (sudjelovanje vojnika u UN misijama i ISAF-u i civilnih policajaca u EU misiji u Afganistanu), deklariranom doprinosu (u civilnom i vojnom području) razvoju EU sposobnosti u području Europske sigurnosne i obrambene politike, te zahvalio na uključivanju u neformalne konzultacije tijekom procesa generiranja snaga za EU misiju u Čadu i Srednjeafričkoj Republici, naglasivši pritom kako Hrvatska u ovom trenutku nije u mogućnosti dati doprinos ovoj EU misiji, ali bi željela zadržati „otvorena vrata“ za eventualni budući angažman.

Vijesti