Državni tajnik Šimunović u State Departmentu i Pentagonu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/simunovic_28042011_1_v.jpg

Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović u sklopu posjeta Washingtonu (SAD) održao je u State Departmentu sastanak s pomoćnikom državnog tajnika za političko-vojna pitanja Andrew Shapirom. Razgovaralo se o suradnji u okviru NATO saveza, posebice o suradnji u operaciji ISAF, te je istaknuta važnost međunarodne suradnje u razvoju sposobnosti. S američke strane istaknuta je spremnost da se nastavi s dosadašnjom razinom vojne pomoći kroz različite fondove, kao i mogućnost njihovog povećanja u narednom razdoblju. Posebno je istaknuta važnost hrvatske uloge u Školi vojne policije u Kabulu, te hrvatski doprinos u okviru NATO misije na Kosovu.

Državni tajnik Šimunović sastao se u Pentagonu i s pomoćnikom ministra obrane SAD-a za međunarodne sigurnosne poslove Alexanderom Vershbowom. Sastanku je nazočila veleposlanica RH u SAD Kolinda Grabar Kitarović, vojni izaslanik RH u SAD-u i Kanadi brigadni general Mate Pađen i pomoćnik vojnog izaslanika RH u SAD i Kanadi bojnik Robert Katić.

Na sastanku se razgovaralo o suradnji u NATO-u i Afganistanu, posebice kroz A-5 inicijativu te kroz doprinos Hrvatske u Školi vojne policije ANA-e u Kabulu, o situaciji u Libiji, stanju u regiji, novim mogućnostima vojno-tehničke suradnje u JI Europi, te o izradi strateških obrambenih dokumenata RH koji su u potpori razvoja traženih vojnih sposobnosti.

U sklopu posjetu Washingtonu (SAD) državni tajnik Šimunović održao je i predavanje na Johns Hopkins University, EU Center of Exellence Washington DC, na temu „A National Security Reshaped – Focus on Croatia“.  Šimunović je u svom predavanju govorio o transformaciji hrvatske nacionalne sigurnosne strategije, odgovornosti Hrvatske kao NATO članice, pristupu Hrvatske u Europsku uniju, te o sudjelovanju OS RH u NATO-ovim mirovnim operacijama.Priopćenja