Državni tajnik Šimunović sa zapovjednikom KFOR-a generalom Drewsom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kfor_03112011_v.jpg

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimunović, s izaslanstvom Ministarstva obrane i Oružanih snaga, u sklopu sudjelovanja na  1. Regionalnom sastanku ministara obrana regije u Peći, posjetio je u četvrtak, 3. studenog 2011. zapovjedništvo operacije KFOR na Kosovu i pripadnike hrvatskoga kontingenta u KFOR-u.


U Zapovjedništvu KFOR-a u Prištini susreo se sa zapovjednikom KFOR-a, general bojnikom Erhardom Drewsom. U razgovoru su razmijenjena mišljenja o trenutnoj situaciji na Kosovu s naglaskom na napetosti na sjeveru zemlje te mjere koje KFOR poduzima da stabilizira stanje. Šimunović je potvrdio predanost RH da nastavi doprinositi sigurnosti na Kosovu kroz svoj angažman u misiji KFOR pod vodstvom NATO-a, te u pravosudnoj i policijskoj misiji Europske unije EULEX. Državni tajnik također je naglasio potporu naporima Kosova da se u punoj mjeri integrira u međunarodnu zajednicu.

Državni tajnik Šimunović posjetio je i kamp Bondsteel u okolici Uroševca u kojem je smješten hrvatski kontingent, te se susreo sa zamjenikom zapovjednika Multinacionalne borbene skupine Istok i sa zapovjednikom kampa, koji su predstavili strukturu i zadaće Multinacionalne borbene skupine Istok u području operacije te organizaciju kampa i potporu koja se u tom okviru pruža hrvatskom kontingentu. Državni tajnik se tijekom posjeta kampu zadržao i s pripadnicima 8. hrvatskog kontingenta u operaciji KFOR, koji su predstavili zadaće koje obavljaju u okviru operacije. Dvadeset pripadnika kontingenta na čelu sa zapovjednikom, bojnikom Marijanom Skorijom, u području misije KFOR obavlja letačke zadaće s dva helikoptera Mi-171Sh, čime snažno dopinosi učinkovitosti misije.



Priopćenja