Državni tajnik Šimunović na regionalnom sastanku na Kosovu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/simunovic_04112011_v.jpg

Državni tajnik Ministarstva obrane Pjer Šimunović s izaslanstvom nazočio je u petak, 4. studenog 2011., na poziv ministra za Kosovske sigurnosne snage, Agima Cekua, Prvom regionalnom sastanku ministara obrane, održanom u Peći u Republici Kosovo.


Na sastanku su sudjelovali ministri obrane ili njihovi izaslanici iz Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Slovenije, te predstavnici Zapovjedništva američkih snaga za Europu (US EUCOM) i NATO-ovog Savjetničkog tima pri Kosovskim sigurnosnim snagama.
Sastanak su otvorili predsjednica Republike Kosovo, Atifete Jahjaga i predsjednik Vlade, Hashim Thaci.  

Sastanak je održan pod nazivom „Regionalna suradnja, integracija i uzajamno jačanje sposobnosti“, s ciljem doprinosa stabilnosti u regiji. Izraženo je zajedničko opredjeljenje za intenziviranje suradnje u regiji, s posebnim naglaskom na potrebu usavršavanja i koordinacije sposobnosti odgovora na krize. Državni tajnik Šimunović potvrdio je predanost Republike Hrvatske snažnoj regionalnoj suradnji, te je naglasio potrebu suradnje usmjerene na konkretne rezultate.

Na marginama sastanka, državni tajnik Šimunović održao je i bilateralne sastanke s ministrom za Kosovske sigurnosne snage Agimom Cekuom, te  s kontraadmiralom Markom C. Montgomeryjem, zamjenikom direktora za planove, politiku i strategiju Zapovjedništva Američkih snaga za Europu (US EUCOM).



Priopćenja