Dragovoljno vojno osposobljavanje vrhunskih sportaša i kandidata za liječnike

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sportasi_29092015_v.jpg

U Središtu za temeljnu obuku, Zapovjedništva za obuku i doktrinu «Fran Krsto Frankopan», Hrvatske kopnene vojske u Požegi u ponedjeljak, 28. rujna 2015. godine započelo je dragovoljno vojno osposobljavanje 2. naraštaja ročnika vrhunskih sportaša i 3. naraštaja kandidata za časnike zdravstvene službe – opće medicinske specijalnosti u OS RH.

U 2. naraštaju ročnika vrhunskih sportaša, prihvaćeno je 4 ročnika, i to: Barbara Matić (judo), Ana Šimić (atletika), Božo Starčević (hrvanje) i Vedran Golec (taekwoondo). Obuka ročnika vrhunskih sportaša traje osam tjedana u dvije faze. Prva faza obuke provodi se u Središtu za temeljnu obuku u Požegi po programu obuke i ocjenjivanja ročnika vrhunskih sportaša na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Ova faza uključuje prihvat, prilagodbu, prisegu i obuku i traje 17 dana. Druga faza obuhvaća preostalo vrijeme do punih osam tjedana u kojemu se ročnicima vrhunskim sportašima omogućuje sudjelovanje na treninzima i sportskim natjecanjima.          
   
Treći naraštaj kandidata za časnike zdravstvene službe – opće medicinske specijalnosti u OS RH broji ukupno 7 ročnika, od kojih je 1 ročnik i 6 ročnice. Predstoji im tjedan dana prilagodbe, što je ujedno i prva faza obuke, te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih programom obuke i ocjenjivanja. Ročnici, kandidati za časnike zdravstvene službe, na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provest će tri tjedna u Središtu za temeljnu obuku u vojarni ˝123. brigade Požega˝ u Požegi. Nakon završetka obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja, kandidati/kinje se upućuju na časničku izobrazbu te se primaju u djelatnu vojnu službu kao časnici, dodjeljuje im se prvi časnički čin i raspoređuje ih se na časničku dužnost časnika zdravstvene službe opće medicinske specijalnosti. 



Vijesti