Događanja povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 15. obljetnice VRO "Oluja"

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/02082010_mobmsv.jpg

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 15. obljetnice VRO „Oluja“ u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti danas, 2. kolovoza održana je konferencija za medije na kojoj su o planiranim događanjima tim povodom govorili predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

 

Ovogodišnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 15. obljetnice VRO „Oluja“, istaknuto je na konferenciji, održat će se pod sloganom „Svi zajedno“, jer u njezinoj organizaciji sudjeluju sva tri Ministarstva, a uz hrvatske vojnike i policajce u svečanom postroju bit će i hrvatski branitelji.

 

Državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar izdvojio je neke od aktivnosti (detaljnije na web stranici MORH-a www.morh.hr) koje će se održati u sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 15. obljetnice VRO „Oluja“.

Tako će u Kninu, u večernjim satima 4. kolovoza ministri obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, obrane i unutarnjih poslova prvi puta organizirati prijem za ratne zapovjednike iz VRO „Oluja“. Novost u odnosu na prethodne obljetnice je i što će u podizanju hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi, uz djelatnike MUP-a i pripadnike OS RH, sudjelovati i 30 ratnih veterana, hrvatskih branitelja sudionika VRO „Oluja“. U sklopu svečanosti u četvrtak, 5. kolovoza Kninom će u mimohodu proći hrvatski branitelji, kao i mimohod članova Motociklističkog kluba «Veterani». U svečanom mimohodu očekuju se i 100%-tni invalidi 1. skupine. Za sve sudionike braniteljskog mimohoda Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti izradilo je i prigodne majice u boji odora hrvatske vojske i specijalne policije. U sklopu obilježavanja 5. kolovoza 2010. u Kninu će prvi put više od 60 braniteljskih zadruga predstaviti svoje proizvode na štandovima u središtu grada.

Prigodne svečanosti organizirat će se i u drugim županijskih središtima diljem Hrvatske, a najveće će biti u Zagrebu i Osijeku. U svim aktivnostima, kako u Kninu tako i u županijskim središtima, aktivno sudjeluju i Oružane snage Republike Hrvatske.

„Uz redovite aktivnosti OS RH će pružiti i pomoć u organizaciji svečanosti u Zagrebi i Osijeku, gdje će organizirati dva velika taktičko tehnička zbora, te na zahtjev lokalne zajednice i u drugim gradovima u Hrvatskoj, istaknuo je državni tajnik MORH-a Željko Goršić.

Kontraadmiral Zdenko Simičić u svom je govoru istaknuo kako u obilježavanju 15. obljetnice VRO „Oluja“ sudjeluju sve grane OS RH, napomenuvši da su sve planirane aktivnosti i provedene.

Da su i pripadnici MUP-a spremni za veliki dan potvrdio je državni tajnik Miljenko Radnić, napomenuvši da će hrvatski policajci sudjelovati u protokolarnom i svečanom ešalonu te da će policija posebnu brigu voditi i o regulaciji prometa prilikom očekivanog dolaska velikog broja građana u Knin.

Državni tajnik MOBMS-a Zoran Komar istaknuo je kako se u organizaciji obilježavanja 5. kolovoza 2010. vodilo računa o gospodarskoj situaciji u zemlji. «U financijskom smislu ovogodišnja proslava će biti skromnija, ali to ne znači da će biti i sadržajno skromnija. Dapače, ovogodišnji je program bogatiji od dosadašnjih», istaknuo je državni tajnik Komar koji je još jednom pozvao sve građane Hrvatske na središnju proslavu u Knin, kao i na prigodno obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 15. obljetnice VRO „Oluja“ u cijeloj Hrvatskoj.



Vijesti