Dočasnici NATO zemalja u bazi Zemunik

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/zemunik_04092014_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

U sklopu 6. međunarodnog ljetnog kampa viših dočasnika zemalja članica NATO-a i Partnerstva za mir, 93. zrakoplovnu bazu HRZ i PZO u vojarni Zemunik, posjetila je u četvrtak 4. rujna 2014. godine, skupina dočasnika predvođena prvim dočasnikom Oružanih snaga RH časničkim namjesnikom Davorom Petekom i prvim dočasnikom HRZ i PZO-a časničkim namjesnikom Mariom Mateljićem.

Dočasnike iz jedanaest zemalja dočekao je i pozdravio zapovjednik baze pukovnik Karol Lučan.

Polaznici Kampa imali su prigodu upoznati se sa radom zemuničke zrakoplovne baze kao i organizacijom letačkog dana, a nazočili su i uvježbavanju programa akrobatske grupe "Krila Oluje". Također, obišli su i Zrakoplovno-tehničku bojnu kao i prvi stupanj održavanja tehnike u eskadrilama u kojima je najzastupljeniji dočasnički kadar na dužnostima zrakoplovnih tehničara. U sklopu posjeta održana je i prezentacija o grani HRZ i PZO, kao i o sustavu školovanja dočasnika kroz hrvatsku vojnu izobrazbu.

Radi se o kampu viših dočasnika koji se održava od kraja kolovoza u pomorskoj bazi "Sveti Nikola – Lora" u Splitu, a u sklopu uspješne međunarodne suradnje dočasničkih zborova zemalja NATO i PzM.

Prvi dočasnik 93. zrakoplovne baze, stožerni narednik Elvis Čanković u ulozi domaćina posjeta, istaknuo je kako ovi susreti potiču ne samo međusobno upoznavanje i razmjenu iskustava, nego i promoviranje vojnog i kulturnog nasljeđa zemalja iz kojih dolaze sudionici, a kako je Hrvatska domaćin ovog tečaja posebno se posvećuje pažnja promoviranju i prezentaciji hrvatske povijesne i kulturne baštine. "Posebne dojmove polaznici nose iz baze Zemunik jer su pratili letački program akrobatske grupe Krila Oluje koja svojim nastupima u svijetu na najbolji mogući način prezentira HRZ i PZO i sustav OS RH", istaknuo je Čanković.

    Dočasnici NATO zemalja u bazi Zemunik

    Foto: HRZ i PZO/M. Karačić

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/docasnici-nato-zemalja-u-bazi-zemunik/zemunik_04092014_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/docasnici-nato-zemalja-u-bazi-zemunik/zemunik_04092014_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/docasnici-nato-zemalja-u-bazi-zemunik/zemunik_04092014_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/docasnici-nato-zemalja-u-bazi-zemunik/zemunik_04092014_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/docasnici-nato-zemalja-u-bazi-zemunik/zemunik_04092014_05.jpg


Vijesti