Deseti ciklus Pametne obrane u Zemuniku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/smart_26052015_v.jpg

U 93. zrakoplovnoj bazi HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik u utorak, 26. svibnja 2015. godine započeo je 10. tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (10. AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course).

Prvi dio ovog tečaja održan je u Ostravi u Češkoj Republici gdje su posade završile obuku na simulatoru helikoptera Mi-171, a letačka obuka u Zemuniku provodit će se na hrvatskim helikopterima  Mi-171 Sh te češkom helikopteru Mi-24. Tijekom obuke provest će se i bojno gađanje bočnih strijelaca iz helikoptera na helikopterskom strelištu Crvena zemlja kod Knina.
Tečajem zapovijeda hrvatski pilot bojnik Andreas Duvnjak, dok je koordinator aktivnost ispred HRZ i PZO-a  bojnik Boris Panić.
Ciklus osposobljavanja multinacionalnih helikopterskih posada pokrenut je 2012. sa zadaćom pripreme timova koji su obučavali pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva u operaciji potpore ISAF, a nastavljen je kroz pružanje savjetničke uloge zemalja sudionica ovog projekta kroz misiju potpore miru Odlučna potpora (Resolute Support) u Afaganistanu.
Tečaj su zajedno osmislili hrvatski i češki timovi uz savjetodavnu potporu europskog zapovjedništva snaga za specijalne namjene SAD-a (SOCEUR), te je kao takav prihvaćen i uvršten kao dio projekta unutar NATO inicijative "Smart Defence", odnosno "Pametne obrane“.



Vijesti