Sustav domovinske sigurnosti spreman za PP sezonu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/05/protupozarne_aktivnosti_30052019_v.jpg
Foto: MORH

Održana konferencija za medije o spremnosti sustava domovinske sigurnosti za protupožarnu sezonu 2019.

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan i zapovjednik Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zapovjedništva bojnik Tomislav Vacenovski sudjelovali su u četvrtak, 30. svibnja 2019. u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici u Zagrebu na konferenciji za medije o spremnosti sustava domovinske sigurnosti za protupožarnu sezonu 2019.

Uz generala Tuškana i bojnika Vacenovskog, na konferencije za medije nazočili su glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, predstavnici Uprave Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Krunoslavom Jakupčićem i Državnog hidrometeorološkog zavoda na čelu s ravnateljicom Brankom Ivančan-Picek.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković predstavio je sve sastavnice protupožarne sezone 2019. te novosti u sustavu vatrogastva naglasivši kako smo na početku još jedne zahtjevne protupožarne sezone za koju je sustav domovinske sigurnosti spreman, a dokaz tomu je nedavno održana međuresorna vježba vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga „Sigurnost 19“.

S obzirom na dugi kišni period, Tucaković je najavio kako će se početak PP sezone, koja je sukladno Programu Vlade o aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za RH, trebala početi 1. lipnja 2019., pomaknuti dok to vremenski uvjeti ne budu dozvoljavali: „Početak protupožarne ćemo prilagoditi klimatološkim vremenskim uvjetima, a ukoliko bude potrebe, produžit ćemo protupožarnu sezonu“.

O spremnosti Hrvatske vojske za protupožarnu sezonu govorio je general Tuškan naglasivši kako će se Hrvatska vojska prilagoditi odluci glavnog vatrogasnog zapovjednika o početku PP sezone.

„Hrvatska vojska je potpuno spremna za nadolazeću PP sezonu u kojoj će sudjelovati sa šest zrakoplova Canadair CL-415 i šest Air Tractor AT-802A/F, jednim izviđačkim zrakoplovom Pilatus PC-9 i dva transportna helikoptera. Kopnene snage sudjelovat će s 200 pripadnika u spremnosti za intervenciju te dodatnim snagama za ojačanje, a mornaričke s jednim desantnim brodom minopolagačem (DMB) i jednim desantnim jurišni brodom (DJB), dvije gumene brodice i besposadnim zrakoplovnom sustavom 'Orbiter 3' koji će se koristiti za rano otkrivanje požara i omogućiti prijenos podataka u realnom vremenu“, pojasnio je general Tuškan.

Osvrnuvši se na prijašnje PP sezone bojnik Vacenovski je istaknuo: „Do sada smo uspješno branili Hrvatsku od požara, a siguran sam kako ćemo i ove godine dati svoj doprinos u obrani požara i time doprinijeti sigurnosti njihovih stanovnika i imovine“, poručio je bojnik Vacenovski.

Zadovoljstvo suradnjom svih sastavnica civilne zaštite te pripremama za ovogodišnju protupožarnu sezonu izrazili su i predstavnici Hrvatskih šuma i Državnog hidrometeorološkog zavoda s kojima je, u ime Hrvatske vatrogasne zajednice, glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković potpisao Sporazum o suradnji.

Priopćenja