Brodovi HRM-a "Faust Vrančić" i "Cetina" krenuli prema mjestu nesreće

Nakon dojave Kontrole leta Zračne luke Zadar o nestanku zrakoplova "Piper" tvrtke Intercocpit, 01. kolovoza 2008. godine, Oružane snage Republike Hrvatske odmah su započele akciju potrage za nestalim zrakoplovom. U 13:30 Obalna straža RH poslala je zrakoplov PC-9 "Pilatus" iz Zrakoplovne baze Zadar.

Za vrijeme ophodnje prvog "Pilatusa" uočena je masna mrlja na površini mira, blizu pozicije gdje je izgubljen zrakoplov "Piper". Toga dana, navedeno područje kod Dugog Otoka nadlijetali su još dva "Pilatusa", dva "Air Tractora" i jedan helikopter MI-8. Međutim, drugačiji tragovi nisu nađeni.

Ujutro 02. kolovoza 2008., potragu je počeo i lovac mina Hrvatske ratne mornarice LM-51 "Korčula". Pretraga morskog dan uz pomoć tegljenog sonara sa "Korčule" započeo je od pozicije gdje je izgubljen zrakoplov "Piper", koncentrično "prema vani". Zrakoplovi "Pilatus" su cijelog dana nadlijetali područje kako bi uočili trag koji bi doveo do pronalaska ostataka zrakoplova i članova posade.
Tek 03. kolovoza 2008., u 01:15 sati lovac mina "Korčula" je pronašao ostatke koji su navodili da pripadaju zrakoplovu "Piper". Dolaskom specijalne podvodne kamere Brodarskog instituta u 09:25, potvrđeno je da pronađeni ostaci pripadaju nestalom zrakoplovu.
U tijeku je akcija vađenje ostataka zrakoplova. Iz Pomorske baze Lora, krenuli su brodovi "Faust Vrančić" i "Cetina" koji bi trebali, uz pomoć ronioca Bojne za specijalna djelovanja, početi sa vađenjem zrakoplova tijekom popodneva. Krizni stožer Obalne straže RH, ukrcan na brod "Faust Vrančić", odrediti će daljnji tijek vađenja, po dolasku na mjesto nesreće.

Vijesti