Bojevo gađanje bitnice VULKAN na vježbi PUMA u Poljskoj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/02/vjezba_bojevo_gadjanje_1_v.jpg
Foto: 1. HRVCON eFPBG-USA

Hrvatski topnici pokazali su visoku razinu uvježbanosti te je pohvaljeno djelovanje bitnice, uz istaknut profesionalizam svih pripadnika

Bitnica samohodnih višecjevnih lansera raketa (SVLR) 122 mm "VULKAN" iz sastava 1. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj sudjelovala je u najvećoj zimskoj vojnoj vježbi zemlje domaćina "PUMA-I-18", koja je provedena na području vojnog poligona Bemowo Piskie.

Vježba je trajala dva tjedna, a uz 15. mehaniziranu brigadu poljskih oružanih snaga u vježbi je sudjelovao cjelokupni sastav NATO borbene skupine pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Uvježbavalo se organiziranje, planiranje i funkcioniranje zapovjednog lanca kroz više elemenata, a u završnoj fazi vježbe provedene su najsloženije aktivnosti, koje su podrazumijevale dnevno-noćne taktičke manevre uz uporabu bojevog streljiva.

S ciljem što učinkovitije vatrene potpore borbenoj skupini - bojni mehaniziranog pješaštva u napadnom djelovanju, kako je predvidio scenarij vježbe, bitnica SVLR 122 mm "VULKAN" gađala je dva puta određene ciljeve.

Vježba je provedena u otežanim uvjetima, po iznimnoj hladnoći, a prvo bojevo gađanje provedeno je tijekom noći, što je zahtijevalo dodatnu pozornost i uvježbanost.

Hrvatski topnici pokazali su visoku razinu uvježbanosti te je na raščlambi provedenoj nakon završetak vježbe pohvaljeno djelovanje bitnice „VULKAN“, uz istaknut profesionalizam i usredotočenost na zadaću svih njezinih pripadnika.



Priopćenja