Božinović sa pomoćnikom Glavnog tajnika NATO-a za investicije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato_09112011_v.jpg

Ministar obrane Davor Božinović susreo se u srijedu, 9. studenog, u Ministarstvu obrane RH sa pomoćnikom Glavnog tajnika NATO-a za investicije Patrickom Auroyeom. Na početku sastanka ministar Božinović zahvalio je na dosadašnjoj potpori u procesu transformacije i pune integracije RH u NATO savez, istaknuvši kako RH, kao relativno mala i nova članica Saveza, aktivno doprinosi NATO operacijama i zajedničkoj sigurnosti.


Božinović je upoznao pomoćnika Glavnog tajnika NATO-a Auroya i sa trenutnim statusom izrade nacionalnih strategijskih dokumenata i procesima transformacije OSRH, pri čemu je naglasio značaj sinergije nacionalnog planiranja sa glavnim smjernicama NATO-ovih strategijskih, odnosno planskih dokumenata. „Ovi dokumenti trebaju ispitati promjene u sigurnosnom okruženju i dati pregled postojećih obrambenih mogućnosti, kao i odrediti buduće potrebe i viziju budućeg razvoja“ rekao je ministar Božinović, dodavši kako će se navedenim strateškim dokumentima definirati i pitanja daljnje modernizacije kopnenih snaga, mornarice kao i daljni razvoj borbenog zrakoplovstva. „Mi svakako želimo zadržati naše sposobnosti nadzora zračnog prostora i borbenog zrakoplovstva, te trenutno razmatramo sve opcije, uključujući i multinacionalne pristupe, kao i održive načine finaciranja ovog pitanja“, rekao je Božinović.  

Tijekom sastanka bilo je riječi i o implementaciji novog Strateškog koncepta NATO-a kao i daljnoj reformi NATO zapovjedne strukture i agencija, a sukladno zaključcima sa summita u Lisabonu. „Hrvatska snažno podržava zajedničku viziju Saveza izraženu u zadnjem Strateškom konceptu NATO-a, kao i započete reforme NATO-a koje vidimo kao jedan od bitnih dijelova te nove vizije“, rekao je Božinović.  Pomoćnik Glavnog tajnika NATO-a za investicije Patrick Auroy u razgovoru je istaknuo važnost razmatranja mogućnosti multinacionalnih pristupa u izgradnji obrambenih sposobnosti zemalja, odnosno kroz koncept tzv. „Smart Defence-a“, a u uvjetima smanjenih obrambenih proračuna. „Sve nacije se suočavaju sa izazovima financijskih ograničenja, i to nas tjera da radimo više zajednički, odnosno, pronalazimo zajednička rješenja u razvoju potrebnih obrambenih sposobnosti“, rekao je Auroy, dodavši kako taj proces, odnosno suradnja kroz „Smart Defense“ koncept podrazumijeva i snažnu političku potporu posebice kad se radi o nacionalnim odlukama zadržavanja ili napuštanja određenih sposobnosti.

U nastavku posjeta MORH-u, pomoćnik Glavnog tajnika NATO-a za investicije Patrick Auroy susreo se i sa načelnikom Glavnog stožera OSRH, general pukovnikom Dragom Lovrićem, kao i predstavnicima Ministarstva obrane zaduženim za pitanja materijalnih resursa, opremanja i modernizacije pri čemu je održana rasprava na temu „Modernizacija u uvjetima financijske krize kroz koncept „Smart Defense-a“ iz perspektive manjih zemalja i regije“.
{phocagallery view=category|categoryid=812|limitstart=0|displaydownload=1| detail=4|enableswitch=1}



Priopćenja