Bilateralni razgovori na sastanku ministara obrana NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bilaterala_16022017_v.jpg
Foto: MORH

Na marginama NATO ministarskog sastanka u Bruxellesu 15. i 16. veljače 2017., potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević održao je bilateralne sastanke na kojima se razgovaralo o suradnji unutar NATO-a, zatim o bilateralnoj vojnoj suradnji između Oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga Poljske, Slovačke, Češke republike i Rumunjske, kao i dijeljenju iskustava iz zahtjevnih procesa modernizacije i opremanja.

Poljska za Republiku Hrvatsku predstavlja jednog od strateških partnera u obrambenim pitanjima. Upravo dijeljenje znanja i iskustava, suradnja između saveznika, može Savez u cjelini, a tako i njene pojedine članice, učiniti efikasnijim i učinkovitijim u korištenju i upravljanju obrambenim resursima, ali i uporabi proračunskih sredstava za obranu. Ministar Damir Krstičević i poljski ministar Antoni Macierewicz zaključili su kako će, kroz potpisivanje novog Memoranduma o razumijevanju dvaju ministarstava, vojna suradnja dobiti dodatni zamah. Time se, prema riječima ministara, doprinosi i jačanju strateškog političkog promišljanja u dvjema državama koje su prepoznale značajnim jačanje veza na uspravnici Jadran-Baltik.

U odvojenim razgovorima sa češkim ministrom obrane Martinom Stropnickyijem te slovačkim ministrom obrane Peterom Gajdošom, ministar Krstičević je također izrazio mogućnosti za jačanjem bilateralne obrambene suradnje tih država s Hrvatskom, a posebice u mogućnostima razmjene iskustava između stručnih timova po pitanjima većih vojnih akvizicija.

Rumunjski ministar obrane Gabriel-Beniamin Les ministru Krstičeviću je prezentirao aktivnosti koje se po pitanju odmjerene prednje prisutnosti (tFP-tailored Forward Presence), provode u toj državi u sklopu NATO-ovog strateškog usmjerenja na jačanje granica Saveza kroz implementaciju Savezničkog postava za odvraćanje i obranu. Također i u razgovoru s rumunjskim kolegom istaknuta je važnost razmjene iskustava i naučenih lekcija između oružanih snaga dviju država te je ovim bilateralnim sastankom otvorena mogućnost za suradnju ekspertnih timova dviju oružanih snaga po pitanjima procesa modernizacije i opremanja.

Naime, Sjevernoatlanski savez je krajem prethodne godine usvojio novi NATO proces obrambenog planiranja koji osigurava okvir za nacionalne i savezničke aktivnosti po pitanju obrambenih planiranja. Kroz taj proces, od saveznika se traži koherentnost u nacionalnom i savezničkom planiranju te se promovira transformacija i adaptacija oružanih snaga. Istodobno se unapređuje spremnost i interoperabilnost između savezničkih snaga, uz reduciranje nepotrebnih dupliciranja.

    Bilateralni razgovori na sastanku ministara obrana NATO-a

    Foto: MORH

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-odrzao-bilateralne-sastanke-u-bruxelesu/pol_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-odrzao-bilateralne-sastanke-u-bruxelesu/pol_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-odrzao-bilateralne-sastanke-u-bruxelesu/pol_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-odrzao-bilateralne-sastanke-u-bruxelesu/cz_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-odrzao-bilateralne-sastanke-u-bruxelesu/rom_15.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-odrzao-bilateralne-sastanke-u-bruxelesu/slo_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-odrzao-bilateralne-sastanke-u-bruxelesu/slo_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-odrzao-bilateralne-sastanke-u-bruxelesu/slo_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-odrzao-bilateralne-sastanke-u-bruxelesu/slo_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-odrzao-bilateralne-sastanke-u-bruxelesu/rom_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-obrane-odrzao-bilateralne-sastanke-u-bruxelesu/rom_09.jpg


Priopćenja