Admiral Hranj na Konferenciji Vojnog odbora NATO-a u Estoniji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/09/2022-09-19-nato-2-1024x658.jpg
Admiral Hranj na Konferenciji Vojnog odbora NATO-a u Estoniji | Foto NATO/ A. Hallismaa

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Hranj sudjelovao je na konferenciji Vojnog odbora NATO-a u Talinu u Republici Estoniji

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sudjelovao je na konferenciji Vojnog odbora NATO-a koja je održana od 16. do 18. rujna 2022. u Talinu u Republici Estoniji.

Vojni odbor raspravljao je o implementanciji odluka vezanih uz jačanje savezničkog postava obrane i odvraćanja, kao i operacionalizaciji vojne strategije koja podupire postav. “Strategija omogućuje veću povezanost nacionalnih planova sa savezničkim, zapovjednici imaju zajedničke postavke prema prijetnjama širokog i regionalnog spektra i omogućuje ubrzanje i jačanje učinkovitosti savezničkih brzo razmjestivih snaga”, istaknuo je admiral Bauer, predsjedavajući VO NATO-a.

Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za operacije, general zbora Cavoli (SACEUR) izvijestio je Vojni odbor o strateškim promišljanjima vezanim uz trenutačni i budući postav na Istočnom krilu Saveza kao i cjelokupnom području odgovornosti SACEUR-a u skladu sa sveobuhvatnim pristupom sigurnosnim izazovima. Zapovjednik Savezničkog zapovjedništva za transformacije, general zbora Lavigne, iznio je prijedloge za unapređenje suradnje u svim domenama i granama te omogućavanje digitalne transformacije.

Načelnici glavnih stožera razmijenili su ideje o načinima privlačenja raznovrsnijeg kvalificiranog osoblja u oružane snage kako bi se moglo odgovoriti na izazove više domenskih operacija i povećati operativnu učinkovitost.

Na konferenciji Vojnog odbora NATO-a su po prvi puta sudjelovale Švedska i Finska.
Uz admirala Hranja, na Konferenciji su sudjelovali brigadna generalica Gordana Garašić, brigadir Emilio Turina, pukovnik Hrvoje Tomšić i satnik Tomislav Vučak.

Načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Hranj sudjelovao je na konferenciji Vojnog odbora NATO-a u Talinu u Republici Estoniji | Foto: NATO/ K. H. Arras

 

Objava Admiral Hranj na Konferenciji Vojnog odbora NATO-a u Estoniji pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti