BRAAD radionica u Podgorici

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/braad_28052013_v.jpg

U Podgorici je danas, 28. svibnja 2013.  započela s radom BRAAD (Balkan Regional Approach to Air Defence) radionica koje će trajati do 30. svibnja 2013.

Riječ je o radionici koja potiče interoperabilnost između sudjelujućih država i zemljama NATO saveza s ciljem učinkovitije zaštite zračnog prostora uz manja izdvajanja materijalnih sredstava. Na radionici sudjeluju predstavnici Italije, Grčke, Albanije, Mađarske, Moldavije, Bugarske, BiH, Srbije, Makedonije, Rusije, Crne Gore i Hrvatske. Radionicu vodi NATO IS gospodin Guy Cherruel, Investment Division NCIA s predstavnicima nekoliko NATO agencija.

U ime domaćina, Ministarstva obrane Crne Gore, radionicu je otvorio načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Zoran Lazarević.

Za vrijeme radionice raspravljati će se o nastavku rada na projektu BRAAD iz prethodnih faza s naglaskom na statusu preakvizicijske studije u kojoj je Hrvatska vodeća država, o trenutnom statusu BRAAD koncepta, o programu ASDE (Air Situation Data Exchange) koji omogucava razmjenu podataka o
situaciji u zracnom prostoru izmedu zemalja partnera i MRC - MASE (Multi Airborne Early Warning Ground Integration Segment Site Emulator) Remote Console odnosno zemaljskom sustavu za rano upozorenje o situaciji u zračnom prostoru, trenutnom stanju o CIS instalacijama te zahtjevima u potpori BRAAD-a.

Hrvatski predstavnici će prezentirati teme vezane za iskustva u integraciji u NATINAMDS (NATO Air and Missile Defence System), strukturu sustava zračnog motrenja u NATO okruženju i obuku osoblja koja je provedena i koja se dodatno planira u sklopu BRAAD projekta za partnere.



Vijesti