Sporazum sa SAD-om o korištenju zračnog prostora i poligona Slunj

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sporazum_28032013_v.jpg

U Zapovjedništvu HRZ i PZO danas je, 28. ožujka 2013. potpisan bilateralni Sporazum o korištenju hrvatskog zračnog prostora i Vojnog poligona Slunj od strane američkih zračnih snaga u Europi i Africi, a koji je u ime Vlade Republike Hrvatske potpisao zapovjednik HRZ i PZO brigadni general Dražen Ščuri.

Na čelu izaslanstva Sjedinjenih Američkih Država koje je nazočilo potpisivanju sporazuma, bio je veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u RH, gospodin Kenneth Merten, a Sporazum je prethodno potpisao general bojnik James W. Hyatt USAF, ravnatelj, Operacije, Strateško odvraćanje i nuklearno integriranje.

Tom je prigodom brigadni general Dražen Ščuri istaknuo kako je potpisivanjem ovog sporazuma nastavljena kvalitetna suradnja dviju partnerskih država spomenuvši pritom nekoliko konkretnih primjera suradnje HRZ i PZO-a s predstavnicima oružanih snaga SAD-a. Obje strane zaključile su da se ovim Sporazumom partnerski odnosi produbljuju i da se otvaraju nove mogućnosti zajedničke suradnje između dviju država i dviju oružanih snaga.

Riječ je o provedbenom Sporazumu utemeljenom na Memorandumu o suglasnosti između Vlade RH i Europskog zapovjedništva SAD-a koje djeluje u ime Vlade SAD-a  u vezi s korištenjem zračnog prostora, poligona, zračnih i pomorskih luka i objekata za obuku.

Ovim Sporazumom definirano je između ostalog, da će američke postrojbe (USAFE/AFAFRICA) koristiti zračni prostor i rute brišućeg leta koje su objavljene u Zborniku zrakoplovnih informacija Hrvatske (AIP), a brišući letovi provodit će se na objavljenim rutama u širini tri nautičke milje i 300 do 1000 stopa iznad površine zemlje. Također, sporazumom je definirana i uporaba naoružanja i streljiva. Tako se u vježbama mogu koristiti strojnice svih kalibara (izuzev zapaljivog streljiva), zrakoplovni topovi do 30 mm (izuzev zapaljivog streljiva), te vježbovne betonske zrakoplovne bombe do 250 kg sa ili bez dimnih označivača.

Uporaba vojnog poligona bit će ograničena, tako da se poligon neće koristiti tijekom turističke sezone, kao i uoči, za vrijeme i dan nakon državnih blagdana Republike Hrvatske. Za vrijeme korištenja vojnoga poligona od američke strane, nazočni će biti pripadnici OS RH zaduženi za nadzor i ocjenu zahtjeva čišćenja poligona od ostataka zračnog naoružanja i streljiva. Preleti iznad nacionalnog parka Plitvička jezera i preko naseljenih mjesta također se ograničavaju. Sporazum je stupio na snagu danom donošenja, a na snazi ostaje na neodređeno vrijeme sve dok ga ne otkaže jedna od strana sudionica.

    Sporazum s SAD o korištenju zračnog prostora i poligona Slunj

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sporazum-o-koritenju-zranog-prostora/sporazum-27032013_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sporazum-o-koritenju-zranog-prostora/sporazum-27032013_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sporazum-o-koritenju-zranog-prostora/sporazum-27032013_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sporazum-o-koritenju-zranog-prostora/sporazum-27032013_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sporazum-o-koritenju-zranog-prostora/sporazum-27032013_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/sporazum-o-koritenju-zranog-prostora/sporazum-27032013_06.jpg


Priopćenja