26. obljetnica Zapovjedništva specijalnih snaga

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/zss_08092017_v.jpg
Foto: MORH/ K. Brigljević

Zapovjedništvo specijalnih snaga obilježilo je danas, 8. rujna 2017. u vojarni "Drgomalj" u Delnicama, 26. obljetnicu ustroja specijalnih snaga Republike Hrvatske.

Svečanom obilježavanju nazočili su izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH i njezin posebni savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik ministra obrane i državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Drago Matanović, ravnatelj VSOA-e  brigadni general Ivica Kinder , zapovjednik HKoV-a general pukovnik Mate Ostović, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik HRZ i PZO general bojnik Miroslav Kovač, načelnici službi i uprava te bivši zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

Izaslanik predsjednice RH Ante Deur je uputivši čestitke pripadnicima ZSS-a, ovom prigodom posebno istaknuo pohvale za angažman pripadnika naših specijalnih snaga u misijama na Kosovu i u Afganistanu naglasivši kako u misiji Odlučna potpora pripadnici ZSS-a obavljaju neke od najvažnijih zadaća u razvoju sposobnosti Afganistanskih snaga sigurnosti.
 
Čestitke hrvatskim specijalcima u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane uputio je državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop kazavši kako su oni slijednici onih specijalnih postrojbi koje su iz svojih bitaka izlazile kao pobjednici i za koje nije bilo nesavladivih prepreka te je istaknuo kako se danas s poštovanjem i zahvalnošću prisjećamo svih hrvatskih vitezova koji su svoje živote položili u ostvarenje svehrvatske pobjede u Domovinskom ratu i koji su nam putokaz i uzor kako se brani i voli Domovina. "Budite i nadalje nepobjedivi, budite pobjednici. S razlogom vas nazivamo udarnom snagom, elitom Oružanih snaga Republike Hrvatske. S vama se s pravom ponosimo, vi ste elita Oružanih snaga", poručio je na kraju državni tajnik Jakop.
 
U ime svih pripadnika Oružanih snaga RH čestitke je na obljetnici pripadnicima ZSS-a uputio i načelnik GS-a general zbora Mirko Šundov koji je ovom prigodom istaknuo kako je stvaranje Hrvatske vojske u uvjetima agresije i borbe hrvatskog naroda za nacionalnu opstojnost izvanredan primjer u povijesti naroda svijeta kako se brani i voli Domovina te kako su poseban doprinos toj borbi dali upravo pripadnici specijalnih snaga.
General Šundov podsjetio je kako hrvatske Oružane snage, od svog osnivanja u svom sastavu imaju specijalne postrojbe. Od utemeljenja prve specijalne postrojbe "Bojne Zrinski"  specijalne postrojbe su se prilagođavale novonastalim okolnostima, mijenjale naziv i organizacijski oblik  ali su bile i ostale „elitna“ postrojba OSRH.
 
Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija ovom je prigodom istaknuo kako su sposobnosti pripadnika ZSS-a prepoznate i od strane NATO-a. “Osobna spremnost, izvršenje namjenskih zadaća, povjerenje u stečene sposobnosti i međunarodno iskustvo, dokaz su da pripadnici ZSS-a neće uzmaknuti ni pred kakvim prijetnjama” kazao je general Turalija dodavši kako je ZSS najelitnija sastavnica OSRH s razvijenim sposobnostima provedbe specijalnih operacija u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa na kopnu, moru i iz zraka kako u RH tako i u NATO-u te koalicijskim vođenim operacijama.
 
U prigodi obljetnice dvanaestorici pripadnika koji su uspješno završili temeljnu obuku za specijalna djelovanja, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Ante Deur uručio je zelene beretke i oznaku specijalnih snaga, a ostalim pripadnicima postrojbe uručene su nagrade i priznanja za ostvarene rezultate u proteklom razdoblju.
 
U sklopu svečanosti služena je misa u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u vojarni odana je počast svim poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi OSRH.

 ]

    26. obljetnica Zapovjedništva specijalnih snaga

    Foto: MORH/ K. Brigljević

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-zapovjednistva-specijalnih-snaga/zss_08092017_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-zapovjednistva-specijalnih-snaga/zss_08092017_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-zapovjednistva-specijalnih-snaga/zss_08092017_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-zapovjednistva-specijalnih-snaga/zss_08092017_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-zapovjednistva-specijalnih-snaga/zss_08092017_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-zapovjednistva-specijalnih-snaga/zss_08092017_6.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-zapovjednistva-specijalnih-snaga/zss_08092017_7.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/26-obljetnica-zapovjednistva-specijalnih-snaga/zss_08092017_8.jpg


Priopćenja