Hodočašće pripadnika 1. HRVCON-a na Brdo križeva u Litvi

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/03/litva_brdo_krizeva_26032018-2.jpg
Foto: 1. HRVCON

Pripadnici 1. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti eFP u Litvi hodočastili na hodočasničko mjesto Brdo križeva na sjeveru Litve

Pripadnici 1. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, hodočastili su u subotu, 25. ožujka 2018. godine na Brdo križeva (Kryžiu kalnas), hodočasničko mjesto u blizini grada Šiauliaija na sjeveru Litve.

Zajedno s njima, hodočašću su prisustvovali i članovi izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, saborski zastupnik Franko Vidović i tajnik Maroje Katalinić te privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Litvi, Krešimir Kedmenec, predstavnici Zapovjedništva Borbene grupe Efp-a i predstavnici vojske zemlje Republike Litve.

Tom su prigodom pripadnici hrvatskog kontingenta kao trajni spomen na Brdo križeva postavili hrvatski zavjetni križ, a Svetu misu i blagoslov križa predvodio je vojni kapelan 1. HRVCON-a velečasni Slavko Rajić zajedno s litavskim vojnim kapelanom.

Nakon hodočašća, izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, saborski zastupnici Franko Vidović i Miro Kovač u pratnji privremenog otpravnika poslova Krešimira Kedmeneca posjetili su pripadnike hrvatskog kontingenta u vojarni The Great Lithuanian Hetman Jonušas Radvila u Rukli gdje ih je primio zapovjednik kontingenta, satnik Marko Krpan te ih upoznao s aktivnostima u Litivi.

Inače, Brdo križeva je hodočasničko mjesto u blizini grada Šiauliaija na sjeveru Litve na kojemu se nalazi velik broj križeva. Procjene iz 2006. godine govore kako je tada bilo više od 100 000 križeva no točan broj je nemoguće utvrditi, obzirom da zbog brojnih hodočasnika taj broj svakodnevno raste. Podrijetlo i počeci ovog običaja nisu poznati, no vjeruje se da su prvi križevi ondje postavljeni nakon Poljsko-Ruskoga rata 1831. godine. Ovo hodočasničko mjesto ujedno je simbol mirnoga otpora litvanskih katolika, koje je  1993. godine posjetio i papa Ivan Pavao II. i proglasio ga je mjestom nade, mira, ljubavi i žrtve. Tada je položen i spomenik na kojemu su ispisane Papine riječi: "Hvala vam, Litvanci, za ovo Brdo križeva, koje je svjedočanstvo vjere naroda ove zemlje za sve narode Europe i cijeloga svijeta." Brdo križeva nalazi se na UNESCO-vom popisu nematerijalne svjetske baštine u Europi.



Vijesti