General Kovač na međunarodnoj zrakoplovnoj izložbi i simpoziju u Seoulu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/adex_19102017_2_v.jpg
Foto: HRZ i PZO
Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane general-bojnik Miroslav Kovač boravio je od 15. do 18. listopada 2017. u Seoulu, Republici Koreji te posjetio međunarodnu zrakoplovnu izložbu "International Aerospace and Defence Exhibition 2017" (ADEX) i sudjelovao na simpoziju "20th International Aerospace Symposium". U izaslanstvu HRZ i PZO-a bio je i zapovjednik Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze bojnik Christian Jagodić.
Simpozij, koji je otvorio načelnik stožera Korejskog ratnog zrakoplovstva general Lee Wang-keun, bavio se temama vezanim za promjene globalnog sigurnosnog okruženja te stvaranja zračno-svemirskih sposobnosti i korištenja tih sposobnosti u ratovanju budućnosti.

Prilikom posjete ADEX-u izaslanstvo HRZ i PZO-a održalo je i bilateralne susrete i razmjenu mišljenja s kolegama iz zrakoplovstava partnerskih i prijateljskih zemalja, posebice Republike Koreje i Sjedinjenih američkih država, te posjetilo izložbene prostore renomiranih proizvođača zrakoplova, opreme i naoružanja poput KAI-a, Lockheed Martin-a, Saab-a, Elbit-a, Thales-a.

Ovogodišnji ADEX, izložba zrakoplovne tehnike, opreme i naoružanja koja se održava svake dvije godine, okupio je rekordan broj izlagača i delegacija. U izložbenom dijelu sudjelovalo je više od 400 izlagača iz 33 zemlje, a izložena tehnika obuhvaćala je perjanice domaće zrakoplovne industrije KUH-1 višenamjenski helikopter, KT-1 turboelisni avion za obuku, T-50 mlazni nadzvučni avion za obuku, FA-50 laki mlazni nadzvučni avion te američke avione F-15K i F-16K, F-22 i F-35 i mnoge druge.

ADEX je otvorio Korejski predsjednik Moon Jae-in uz nastup domaće akro grupe Black Eagles. Na ovogodišnjem ADEX-u, koji traje do nedjelje, 22. listopada 2017., očekuje se više od 250.000 posjetitelja.

Vijesti