20. obljetnica Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/krila_oluje_08112011_v.jpg

Eskadrila aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane obilježila je svoj dan i 20. obljetnicu osnutka 4. studenoga 2011. godine u vojarni Zemunik.

Svečanosti su nazočili dosadašnji zapovjednici i pripadnici postrojbe, a zapovjednik Eskadrile bojnik Mario Pleša tom je prigodom podsjetio na povijesni razvoj Eskadrile koja je sljednica prve zrakoplovne eskadrile nastale na zadarskom području 6. studenoga 1991. godine. Također, bojnik Pleša istaknuo je da je danas Eskadrila aviona, stožerna postrojba HRZ i PZO-a koja selektira i daje temeljne osnove u školovanju hrvatskih vojnih pilota, te da je dostignuti stupanj razvoja i uspješnosti ove eskadrile rezultat visoke motiviranosti, odgovornosti, obučenosti i zauzimanja svih njezinih pripadnika. Bojnik Pleša posebno je zahvalio svim dosadašnjim zapovjednicima i pripadnicima postrojbe za osobni angažman u dva desteljeća djelovanja.

 

Eskadrila aviona 93. zb. HRZ i PZO-a, od početka letačke obuke 1994. godine do danas, ostvarila je više od 63 000 sati naleta, dok se broj letačkih sati na Pilatusu PC-9 približava brojci od 50 000 sati. Uz školovanja pilota, Eskadrila provodi i letačke zadaće za potrebe Obalne straže te pruža zračnu potporu granama HKoV-u i HRM-u u obučnim procesima i intergranskim vježbama.

 



Vijesti