22. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/05/22_rocnici_pozega_11052018_v.jpg
Foto: OSRH

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu «Fran Krsto Frankopan», Hrvatske kopnene vojske u Požegi danas, 11. svibnja 2018. godine započela je obuka 22. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u OS RH te provedba dragovoljnog vojnog osposobljavanja kandidata za časnike i dočasnike zdravstvene službe.

Služenje je započelo prihvatom ročnika i potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

U ovom naraštaju prihvaćeno je 171 ročnika, od čega 142 ročnika i 29 ročnica. Na obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja kandidata za časnike i dočasnike zdravstvene službe pristupilo je osam ročnika, od čega četiri ročnice.

Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja.

Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni 123. brigade HV-e u Požegi, a druga faza obuke provodi se u vojarni 123. brigade "Požega" u Požegi, Logističkom vježbalištu "Glavica" i na strelištu "Novo Selo". Treća faza obuke u trajanju od jednog tjedna provodi se ponovo u vojarni 123. brigade "Požega" u Požegi.

Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz slijedećih programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika.

Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva čime ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijem u djelatnu vojnu službu.

Završetak obuke i otpust ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju planiran je 6. srpnja 2018. godine, a ročnika kandidata za časnike i dočasnike zdravstvene službe 1. lipnja 2018. godine.

Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do 2018. godine, obuku dragovoljnog vojnog osposobljavanja uspješno je završilo 7315 ročnika.

Vijesti