19. vojno redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mb_02102011_v.jpg

Svečanu euharistijsku službu u crkvi na otvorenom posvećenoj blaženom kardinalu Alojziju Stepincu predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u koncelebraciji s vojnim ordinarijem u RH Jurjem Jezerincem, francuskim vojnim biskupom Luc Ravelom, vojnim biskupom u Bosni i Hercegovini Tomom Vukšićem te brojnim svećenicima

I ove godine, po 19. put, hodočastili smo prve nedjelje u listopadu Majci Božjoj Bistričkoj, želeći time pokazati povezanost sa čitavom našom poviješću, a također i svoju povezanost s našim braniteljima koji su ratne 1993. sudjelovali ovdje na prvom vojnom hodočašću. I današnja prisutnost na ovom hodočašću pokazuje povezanost naroda, vojske i policije ali i vrednote koje su nas sve ove godine teške i bremenite povijesti očuvale.

Uz više od tisuću pripadnika vojske, policije i vatrogasaca, pripadnika povijesnih postrojbi i stopostotnih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata te mnoštva vjernika pristiglih iz cijele Hrvatske, na hodočašću su već tradicionalno bili i vojnici katolici iz oružanih snaga BiH-a. Hodočasnicima su se pridružili i predsjednik Sabora RH Luka Bebić, predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, izaslanik predsjednika RH-a načelnik Glavnog stožera OSRH-a general pukovnik Drago Lovrić, ministar obrane Davor Božinović, ministar gospodarstva rada i poduzetništva Đuro Popijač, te brojni drugi visoki vojni i civilni dužnosnici.

Svečanom procesijom do kongresnog prostora u kojoj su pripadnici vojske i policije nosili stijegove ratnih postrojbi iz 1991. započelo je, kao i svih ovih godina do sada, svečano koncelebrirano euharistijsko slavlje.
Na početku misnog slavlja sve nazočne pozdravio je domaćin hodočašća, vojni ordinarij u RH mons. Juraj Jezerinac pozvavši sve okupljene vjernike na sabranost i molitvu za sve one koji su u potrebi.
U prigodnoj homiliji kardinal Vinko Puljić je rekao kako smo u Mariju Bistricu ponajprije došli učvrstiti svoju vjeru te istaknuo kako su branitelji u ratu ne samo nosili krunicu oko vrata nego ju i molili. „Krunica je simbol našeg otkupljenja, jer dok krunicu molimo razmišljamo o otajstvima kako je nam je Bog po Gospi  darovao Onoga koji nas je otkupio i oslobodio. Vi ste bili oni koji ste braneći slobodu na zemlji, molili duhovnu snagu da u tome uspijete, a danas ste pozvani da tu slobodu čuvate“.
Govoreći kako i papa Benedikt XVI. često ističe da Crkva mora biti hrabra u navještanju radosne vijesti kardinal Puljić je okupljene vojnike i policajce, kao i sve vjernike,  pozvao da u svom poslanju budu hrabri i sačuvaju srce od svake ogorčenosti, a posebno oni koji su za slobodu naroda dali dio svog tijela ili člana obitelji. Bog više daje nego mi zazlužujemo i bolji je nego li mi zamišljamo nastavio je kardinal Puljić te dodao:“ Želio bih da povjerujete u tu Božju ljubav  po kojoj vas Bog kao svoja stvorenja voli. Zato je prevažno da zadaće koje nam je povjerio ispunjavamo po Božjem zakonu“.

Da bismo mogli sačuvati vrednote, kulturu i sve ono što je sveto jednom narodu rekao je kardinal Puljić, moramo prepoznati koje su to vrijednosti. „Čini se da danas kod nas nedostaje dovoljno samokritičnosti u svim strukturama. Jer nisam mjerilo ja, nego je mjerilo Isus Krist prema kojemu usklađujemo vrednote slobode, prava i istinskih vrijednosti u čovjeku.  Biti čovjek istine, plemenitosti i poštenja je ono što  danas treba našem narodu. Da bi se takve vrednote ostvarile potrebno je i podnijeti  žrtvu, jer se bez žrtve ne mogu ostvariti tako velike stvari. Žrtva koju su podnijeli ranjenici je ono što trebamo cijeniti, ali smo jednako tako svi skupa pozvani da svoje rane prikažemo kao znak ljubavi za svoj narod, svoju vjeru i Crkvu u tom narodu“.
Govoreći kako ne smijemo postati izrodi i izdajice onih koji su za te vrednote umirali i dali svoje živote, nego dostojni potomci slavnih predaka, koji su spremni biti heroji vjere, ljudskosti, istine i poštenja, jer budućnost ne mogu graditi kukavice nego oni koji su spremni na žrtve, kardinal je svoju homiliju zaključio riječima:„Neka današnje hodočašće u vama probudi onu utjehu i pouzdanje u Boga kako biste shvatili da snagom vjere morate biti vrijedni radnici u božjem vinogradu, u svom narodu i za svoj narod“.

U popodnevnim satima održat će se križni put za sve vjernike nazočne na hodočašću.

    19. vojno redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/19-vojno-redarstveno-hodoae-u-mariju-bistricu/mb_02102011_15.jpg


Priopćenja