19. godišnjica pogibije pripadnika promatračke misije EZ-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/podrute_07012011_v.jpg

U Podrutama kraj Novog Marofa, u petak, 07. siječnja 2011. održana je komemorativna ceremonija povodom 19. godišnjice pogibije petorice pripadnika Promatračke misije Europske zajednice, kojoj su nazočili i predstavnici MORH-a.

U helikopteru Promatračke misije EZ-a kojeg je 7. siječnja 1992. godine srušio vojni zrakoplov tadašnje JNA, poginula su četvorica talijanskih vojnika: Silvano Natale, Fiorenzo Ramaccio, Enzo Venturini, Marco Matta i francuski časnik Jean-Loupe Eychenne.
Na mjestu pogibije, položeni su vijenci na spomen-obilježje i zapaljene svijeće, te održani prigodni govori, a potom je služena misa u crkvi Kraljice mira u Podrutama. U ime Vlade RH vijenac je položio ministar unutarnjih poslova, Tomislav Karamarko a nazočnima su se obratili uz ministra Karamarka  i Veleposlanik Talijanske Republike Nj.E. Alessandro Pignatti Morano Di Custoza, otpravnica poslova francuskog veleposlanstva gospođa Salina Grenet i brigadir Ciancarella zapovijednik pete helikopterske pukovnije „RIGEL“ Oružanih snaga Talijanske Republike.

 



Vijesti