18. obljetnica pogibije pripadnika promatračke misije EZ-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nmarof_v.jpg

Ministar obrane Branko Vukelić nazočio je u četvrtak, 07. siječnja, na komemoraciji povodom 18. obljetnice pogibije pripadnika promatračke misije Europske zajednice na mjestu tragičnog događaja u Podrutama kraj Novog Marofa.

Uz članove obitelji poginulih, komemoraciji su nazočili i talijanski veleposlanik u RH Alessandro Pignatti Morano Di Custoza, francuski veleposlanik u RH Jerome Pasquier, prvi tajnik Delegacije Europske unije Jean-Marie Moreau, predstavnici Ministarstva vanjskih poslova RH, predstavnici Varaždinske županije, Grada Novog Marofa i drugi.

Na mjestu pogibije, na Spomen obilježju položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a po završetku prigodnih obraćanja održana je sveta misa u crkvi Kraljice mira u Podrutama. Ispred Vlade RH vijence su položili i zapalili svijeće ministar obrane Branko Vukelić i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

Ministar Vukelić u svom je obraćanju naglasio kako „prisjećajući se zločinačkog čina koji je predstavnik okupatorske vojske počinio prije 18 godina nad nenaoružanim promatračima Europske zajednice, možemo reći da je to bio pucanj u neovisnu Hrvatsku ali i slobodarsku Europu koja je tada bila upravo na pragu donošenja odluke o priznanju neovisnosti Republike Hrvatske“. Podsjetivši na važnost i doprinos promatrača Europske zajednice i UN-a u vrijeme Domovinskog rata, Vukelić je istaknuo kako pogibija promatrača Europske zajednice, koji su bili žrtva svirepe odmazde jedne već poražene vojske, će ostati trajno u našim sjećanjima. „Vjerujem kako će i taj događaj generacijama koje dolaze biti još jedan podsjetnik na činjenicu kakav se to rat vodio na području Republike Hrvatske -  Domovinski rat u kojem je jedna dobronaoružana bezskrupulozna agresorska vojska napadala nedužne hrvatske građane. Promatrači Europske zajednice iz susjedne Italije i prijateljske Francuske svoje su živote, uz poginule hrvatske branitelje, ugradili u samostalnost i suverenost Republike Hrvatske“, istaknuo je ministar Vukelić.

U srušenom helikopteru Promatračke misije EZ-a, 7. siječnja 1992. godine, poginula su četvorica talijanskih i jedan francuski časnik - Silvano Natale, Fiorenzo Ramaccio, Enzo Venturini, Marc Matte i Jean-Loupe Eychenne. Nenaoružani helikopter koji se iz Mađarske vraćao prema Zagrebu, srušio je raketom ispaljenom iz MIG-a 21 pilot tadašnje Jugoslavenske narodne armije.



Vijesti