Canadair na novom požarištu u Istri

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2019/07/pozar_istra_18072019_canadair-1024x607.jpg
Foto: HRZ / M. Karačić

Požari kod Drniša uspješno su lokalizirani, Canadair gasi novi požar na području Barban-Puntera u Istarskoj županiji

Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućen je u četvrtak, 18. srpnja 2019. godine u popodnevnim satima u akciju gašenja požara na području Barban-Puntera u Istarskoj županiji. Ovo je treći današnji požar na kojem su angažirane zračne protupožarne snage.

Prethodna dva požara kod Drniša u Šibensko-kninskoj županiji (Biočić-Paklari i Mirlović Polje-Ružić) su lokalizirana, a na navedenim požarištima bila su angažirana tri protupožarna aviona Airtractor AT-802.

Letačke protupožarne posade su na požarištima na području Drniša provele oko sedam sati i pri tome izbacile više od 60 tona vode.

Pilot Airtractora koji je sudjelovao u njihovom gašenju satnik Bruno Cifrek-Kolarić rekao je kako su vrlo brzo zaustavili širenje prvog požara, a vodu su uzimali na jezeru Visovac.

„Djelovali smo koordinirano i učinkovito. Ubrzo smo dobili dojavu o novom požaru koji je vjerojatno izbio zbog udara groma te smo krenuli gasiti i ovo požarište. Nevrijeme se pojačavalo, no ipak smo ih uspjeli lokalizirati. Na terenu su i dalje zemaljske snage“, iznio je satnik Cifrek.

Objava Canadair na novom požarištu u Istri pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti