16. hrvatski kontingent upućen u operaciju KFOR na Kosovu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/16_hrvcon_16072014_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Prvi dio snaga 16. kontingenta Oružanih snaga RH (HRVCON), ispraćen je danas, 16. srpnja 2014. u operaciju potpore miru NATO-a na Kosovu KFOR (Kosovo Force) iz vojarne "Knez Trpimir" u Divuljama.

Kontingent čine 13 pripadnika Oružanih snaga RH, većinom iz HRZ i PZO-a kojima će se u narednim danima priključiti i preostali dio od ukupno 18 pripadnika kontingenta. Ovo je jedina operacija u kojoj OS RH uz ljudstvo sudjeluju i sa zrakoplovnom tehnikom od dva helikoptera Mi-171 Sh. Novim kontingentom hrvatskih snaga zapovijeda bojnik Zoran Veselko, kapetan posade na helikopterima Mi-8 MTV i Mi-171 SH iz 93. zrakoplovne baze.

Temeljna je zadaća HRVCON-a u operaciji KFOR prijevoz snaga, tereta i VIP osoba, a pod izravnim je zapovijedanjem zapovjednika operacije. Također, posade provode i izviđanja ključnih točaka u području operacije za potrebe Zapovjedništva  KFOR-a, a kroz navedene aktivnosti uvježbavaju se i pripadnici KFOR-a za zračni transport.

Zajedno sa novim kontingentom  na Kosovo je upućen i bojnik Vjekoslav Pavlović, pilot iz Zapovjedništva 93. zb koji će obnašati dužnost stožernog zrakoplovnog časnika u Zapovjedništvu  KFOR-a, a zamijenit će također hrvatskog pilota bojnika Damira Barišića, nekadašnjeg vo   u akrobatske grupe „Krila Oluje“,  koji je za svoj rad u Zapovjedništvu KFOR-a dobio najviše ocjene i pohvale.

Ispraćaju 16. kontingenta nazočili su: zapovjednik HRZ i PZO-a brigadni general Dražen Ščuri, zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan i zapovjednik eskadrile transportnih helikoptera satnik Ante Siniša Kozina.

General Ščuri tom je priliko kazao kako je ova misija u NATO-u prepoznata kao misija visokog profesionalizma i stručnosti hrvatskih pripadnika, a posebice kroz zračnu potporu letačkih posada koje su uvijek pokazale spremnost te pravovremenu i sigurnu provedbu zadaća. "Mnogi visoki vojni i civilni dužnosnici koji su za potrebe misije na Kosovu izabrali prijevoz hrvatskim helikopterima prenijeli su mi visoke ocjene i pohvale za siguran let i profesionalizam letačkih posada.  Sigurnost i ovoga puta neka vam bude na prvom mjestu. Želim vam uspjeh u nizu misija u potpori miru i stabilnosti Kosova gdje predstavljate OS RH i Domovinu Hrvatsku u okružju drugih međunarodnih sastavnica", poručio je Ščuri.

    16. hrvatski kontingent upućen u operaciju KFOR na Kosovu

    Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/16-hrvatski-kontingent-upucen-u-operaciju-kfor-na-kosovu/16_hrvcon_16072014_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/16-hrvatski-kontingent-upucen-u-operaciju-kfor-na-kosovu/16_hrvcon_16072014_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/16-hrvatski-kontingent-upucen-u-operaciju-kfor-na-kosovu/16_hrvcon_16072014_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/16-hrvatski-kontingent-upucen-u-operaciju-kfor-na-kosovu/16_hrvcon_16072014_4.jpg


Priopćenja