Kotromanović i Çeku potpisali Memorandum o razumijevanju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/susret_15062012_v.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović primio je danas, u petak, 15. lipnja 2012. godine, u službeni posjet izaslanstvo Kosovskih sigurnosnih snaga, predvođeno ministrom Agimom Çekuom.


Tom prigodom ministri Kotromanović i Çeku potpisali su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva za  kosovske  sigurnosne snage. Ovim Sporazumom definirana su područja obrambene suradnje dviju republika kao što su pitanja tehničko vojne suradnje, način školovanja pripadnika kosovskih oružanih snaga na Hrvatskom vojnom učilištu, posebice, visokih vojnih časnika, obuka vojnih pilota, medicinska obuka, te obuka za pripremu sudjelovanja u međunarodnim vojnim operacijama. Također je Sporazumom predviđeno da radna skupina obaju ministarstava izrade Plan o godišnjim aktivnostima temeljem kojeg će se ostvarivati predmetna suradnja.

U izjavama za medije ministar Kotromanović izrazio je zadovoljstvo potpisanim Sporazumom o obrambenoj suradnji između sigurnosnih snaga Republike Kosovo i hrvatskih oružanih snaga kojim se određuju načela obrambeno vojne suradnje dviju republika. Ovo je jedan od niz sporazuma koje Ministarstvo obrane RH  ima sa susjedima u regiji, naglasio je ministar, te dodao kako Hrvatska snažno podupire integritet i nedjeljivost kosovskog teritorija. Vjerujemo da je uloga Europske unije, NATO-a i međunarodne zajednice u Republici Kosovo ključna kako bi se učvrstili njezina europska orijentacija i ostvarila perspektiva članstva u Uniji. Istaknuo je da Republika Hrvatska snažno podupire europsku budućnost Kosova, te drži da je angažman EU od ključnog značenja za Kosovo. U tom smislu, u Hrvatskoj snažno podupiremo razmještanje EULEXA na cijelom teritoriju Kosova i pozdravljamo napore kosovskih vlasti i EULEXA u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije, krijumčarenja i traffickinga na svim razinama, zaključio je Kotromanović, najavivši uskoro uzvratni posjet Republici Kosovo i Zapovjedništvu KFOR-a.

Ministar Agim Çeku u svom obraćanju zahvalio je kolegi Kotromanoviću na prijamu, a posebice na potpori koje Oružane snage RH pružaju sudjelovanjem u NATO misiji KFOR na Kosovu. Izrazio je veliko zadovoljstvo što će Kosovske sigurnosne snage i Oružane snage Hrvatske surađivati na profesionalan način čemu je težio u svojoj dugogodišnjoj karijeri, i kao  brigadir Hrvatske vojske, i danas kada vodi Kosovske sigurnosne snage. Dodao je da Republika Kosovo smatra Republiku Hrvatsku liderom u regiji, kako na političkom i vojnom, tako i na kulturnom, odnosno, društvenom planu u cjelini. Ocijenio je da sudjelovanjem u misiji KFOR Republika Hrvatska i njene Oružane snage daju veliki doprinos stabiliziranju stanja na Kosovu i izgradnji kosovskih državnih institucija.

Inače, Oružane snage Republike Hrvatske, u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (Kosovo Force - KFOR) sudjeluju od srpnja 2008., sukladno Odluci Hrvatskog sabora, kada je upućen prvi kontingent od 20 pripadnika OS RH i dva transportna helikoptera Mi -171 Sh. Trenutačno je u misiji deveti kontingent na rotacijskoj osnovi od četiri mjeseca. Misija KFOR je prva NATO operacija na području  Balkana u kojoj sudjeluju hrvatski  vojnici  s vlastitom zračnom transportnom komponentom. Temeljna zadaća im je prevoženje osoba, kao i tereta.



    Kotromanović i Çeku potpisali Memorandum o razumijevanju

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-i-eku-potpisali-memorandum-o-razumijevanju/susret_15062012_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-i-eku-potpisali-memorandum-o-razumijevanju/susret_15062012_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-i-eku-potpisali-memorandum-o-razumijevanju/susret_15062012_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-i-eku-potpisali-memorandum-o-razumijevanju/susret_15062012_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-i-eku-potpisali-memorandum-o-razumijevanju/susret_15062012_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-i-eku-potpisali-memorandum-o-razumijevanju/susret_15062012_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-i-eku-potpisali-memorandum-o-razumijevanju/susret_15062012_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-i-eku-potpisali-memorandum-o-razumijevanju/susret_15062012_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-i-eku-potpisali-memorandum-o-razumijevanju/susret_15062012_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-i-eku-potpisali-memorandum-o-razumijevanju/susret_15062012_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-i-eku-potpisali-memorandum-o-razumijevanju/susret_15062012_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-i-eku-potpisali-memorandum-o-razumijevanju/susret_15062012_12.jpg


Priopćenja