Pomoćnik ministra obrane Zoran Drča u posjetu Afganistanu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/drca_13052013_v.jpg

Pomoćnik ministra obrane RH Zoran Drča i parlamentarni državni tajnik Ministarstva obrane SR Njemačke Christian Schmidt, zajednički su 8. svibnja 2013. godine posjetili Afganistan.

Posjet je proveden na poziv njemačke strane kao rezultat izuzetno visoke razine bilateralne obrambene suradnje Republike Hrvatske i SR Njemačke kako u Afganistanu, tako i na ostalim područjima zajedničkog djelovanja.  

U Kabulu su provedeni sastanci sa zapovjednikom ISAF-a generalom zbora Josephom Dunfordom, zamjenikom civilnog predstavnika NATO-a Andrewom Steinfeldom, zamjenikom zapovjednika ISAF Joint Commanda (IJC) general bojnikom Dieterom Warneckeom, i zamjenikom ministra obrane Afganistana Enayatullah Nazarijem.

U Mazar-e-Sharifu pomoćnik ministra Drča i državni tajnik Schmidt sastali su se i sa zapovjednikom Regionalnog zapovjedništva sjever (RC N) general bojnikom Jorgom Vollmerom, a kojom prigodom je pomoćnik ministra Drča obišao je i sastavnice 21. HRVCON-a smještene u kampu "Marmal".

Na sastancima se razgovaralo o trenutnoj situaciji u Afganistanu, procesu tranzicije i njenoj implementaciji te o trenutnim sposobnostima afganistanskih snaga sigurnosti i njihovoj budućnosti. Zaključeno je kako afganistanske snage sigurnosti postaju sve sposobnije i sve više preuzimaju vodeću ulogu u vođenju operacija. Također je bilo riječi o unutarnjoj političkoj situaciji u toj zemlji i regionalnoj stabilnosti te razvoju sposobnosti civilnih institucija Afganistana. Također, tijekom sastanaka je naglašeno kako će NATO i međunarodna zajednica ostati glavni partner i nakon 2014. godine te da Republika Hrvatska i SR Njemačka ostaju predane naporima međunarodne zajednice u Afganistanu.



Vijesti