Vlada RH prihvatila prijedlog odluke o davanju suglasnosti MORH-u za nabavu streljiva putem Europske obrambene agencije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-25-vlada-1024x683.jpg
Vlada RH prihvatila prijedlog odluke o davanju suglasnosti MORH-u za nabavu streljiva putem Europske obrambene agencije| Foto: Vlada RH / D. Galić

Nabava streljiva provodi za popunu nacionalnih zaliha i održavanje spremnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske te implementaciju preuzetih NATO ciljeva sposobnosti, rekao je ministar Anušić

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je na 15. sjednici održanoj danas 25. srpnja 2024. godine prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2025. godini za nabavu streljiva putem Europske obrambene agencije.

Također, Vlada RH je usvojila i Prijedlog zaključka u vezi s tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Republike Kosova o školovanju kadeta Kosovskih sigurnosnih snaga u Republici Hrvatskoj na diplomskim sveučilišnim studijima „Vojno inženjerstvo” i „Vojno vođenje i upravljanje“.

Nabava streljiva putem Europske obrambene agencije

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je važnost podizanja spremnosti i daljnjeg razvoja obrambenih sposobnosti te ulaganja u zajednički razvoj i nabavu ključnih obrambenih sposobnosti država članica Europske unije. U tom kontekstu rekao je kako je Ministarstvo obrane potpisalo s Europskom obrambenom agencijom projektne dogovore za tri kategorije obrambenih proizvoda za zajedničku nabavu i to: streljivo, opremu za vojnike i NBKO zaštitna sredstva.

„Europska obrambena agencija sklopila je okvirne ugovore za zajedničku nabavu streljiva na temelju kojih je pokrenula u 2024. godini narudžbe za Ministarstvo obrane za elemente 155 mm streljiva dometa do 40 km za haubice PzH 2000 u iznosu od 12.264.351 eura. O toga je potrebno dio platiti predujmom u 2024. godini, a preostali iznos po isporuci streljiva u 2025. godini“, rekao je ministar te dodao da se nabava ovoga streljiva provodi za popunu nacionalnih zaliha i održavanje spremnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske te implementaciju preuzetih NATO ciljeva sposobnosti.

Ovom odlukom daje se suglasnost Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2025. godini za nabavu streljiva u iznosu od 8.657.679 eura, za što su sredstva planirana na razdjelu Ministarstva obrane.

Školovanje kadeta Kosovskih sigurnosnih snaga na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“

Vlada RH donijela je Zaključak kojim je upoznata s Tehničkim dogovorom potpisanom u lipnju ove godine između ministarstava obrane Republike Hrvatske i Republike Kosova kojim se detaljno uređuju obveze i uvjeti školovanja kadeta Kosovskih sigurnosnih snaga na diplomskim sveučilišnim studijima „Vojno inženjerstvo” i „Vojno vođenje i upravljanje“ na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u Republici Hrvatskoj.

Ministar Anušić rekao je da ovaj sporazum potvrđuje nastavak daljnje uspješne suradnje dviju država u području školovanja istaknuvši kako je do danas na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ 70 pripadnika Kosovskih sigurnosnih snaga završilo razne vrste vojnih izobrazbi i školovanja.

Foto: Vlada RH / D. Galić

Objava Vlada RH prihvatila prijedlog odluke o davanju suglasnosti MORH-u za nabavu streljiva putem Europske obrambene agencije pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja