Predsjednik Vlade Republike Hrvatske posjetio Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-23-divulje-piloti-1024x682.jpg
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske posjetio Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama | Foto: Vlada RH / D. Galić

Predsjednik Vlade susreo se s pripadnicima zračnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske i pohvalio odličnu organizaciju, brzinu i pravovremeno djelovanje svih sastavnica uključenih u gašenje požara

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je u utorak 23. srpnja 2024. Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama te vatrogascima zahvalio na angažmanu tijekom ovogodišnje protupožarne sezone i na uspješnom izvršenju zadaća tijekom nedavnih zahtjevnih požara.

Tom prilikom susreo se s pripadnicima zračnih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske, Intervencijske vatrogasne postrojbe Split te vatrogascima Operativnog područja Kaštela i Trogir.

Rekavši kako su ove sezone imali veliki broj intervencija, predsjednik Vlade je pohvalio odličnu organizaciju, brzinu i pravovremeno djelovanje svih sastavnica uključenih u gašenje požara čime su uspješno spriječene veće štete, te im zahvalio na požrtvovnosti i angažmanu.

Posebno se osvrnuo i istaknuo prošlotjedni uspješni angažman protupožarnog aviona Canadair CL-415 iz sastava 855. Protupožarne eskadrile 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je s dvije posade i popratnim zrakoplovno-tehničkim osobljem pomogao u gašenju požara u prijateljskoj Sjevernoj Makedoniji.

Predsjedniku Vlade tijekom posjeta prezentirane su ovogodišnje protupožarne aktivnosti te sve postojeće i nove funkcionalnosti sustava video- nadzora za detekciju požara, odnosno kamera koje su u postavljene u priobalnim županijama.

Operativno vatrogasno zapovjedništvo (OVZ) u Divuljama namjenski je opremljeno situacijsko središte za obavljanje 24-satne operativne funkcije koordiniranja, vođenja i zapovijedanja, te dohvata, prikupljanja, objedinjavanja i obrade podataka s požarišta u realnom vremenu radi donošenja najzahtjevnijih odluka za izvršenje operativnih zadaća gašenja požara.

Za vrijeme glavnog napora u PP sezoni, u OVZ-u RH ustrojen je Vojni dio na čelu sa zapovjednikom vojnih snaga kojeg određuje načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH. Zapovjednik vojnih snaga donosi odluke i zapovijeda u skladu s dodijeljenim ovlastima. Vojni dio OVZ-a RH prati situaciju na požarištima, predlaže i koordinira uporabu dodijeljenih snaga OSRH u gašenju požara i sanaciji požarišta, zapovijeda vojnim snagama u skladu s dodijeljenim ovlastima, izvješćuje Glavni stožer OSRH o aktivnostima i zahtjeva dodatne snage sukladno potrebi i zahtjevima.

Objava Predsjednik Vlade Republike Hrvatske posjetio Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti