Pripadnici OCVSP na međunarodnoj obuci za korištenje službenih pasa Vojne policije

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-12-psi-3-1024x683.jpg
Pripadnici OCVSP na međunarodnoj obuci za korištenje službenih pasa Vojne policije | Foto: VP

Pripadnici Obučnog centra vodiča službenih pasa "Satnik Krešimir Ivošević" sa službenim psima sudjelovali na međunarodnoj obuci za korištenje službenih pasa za obavljanje vojnopolicijskih zadaća

Pripadnici Obučnog centra vodiča službenih pasa “Satnik Krešimir Ivošević”, Pukovnije vojne policije, sudjelovali su krajem mjeseca lipnja sa službenim psima na međunarodnoj obuci za korištenje službenih pasa za obavljanje vojnopolicijskih zadaća država članica NATO-a u njemačkom gradu Fritzlaru.

Cilj ove obuke bio je razviti vještine vodiča i vojnopolicijskih pasa u globalnom okruženju, uskladiti taktičke postupke u korištenju službenih pasa te razmijeniti iskustva iz područja opreme i materijala za obavljanje K9 zadaća.

Glavne točke obuke bile su savladavanje prepreka, traženje eksploziva i droga te savladavanje osumnjičenih, a testirane su fizička spremnost vodiča, hrabrost njihovih pasa i operativna uporabljivost po savladavanju prepreka.

Također, obuka je obuhvaćala i uvježbavanje ukrcaja i iskrcaja iz helikoptera Airbus H145, a tijekom zračnog prijevoza provedena je i vježba izvlačenja odnosno brzo taktičko preuzimanje vodiča i službenih pasa na užetu helikopterske dizalice.

Osim navedenih aktivnosti, bila je zastupljena i obuka iz pružanja prve pomoći ozlijeđenim psima.
Hrvatski timovi, nadnarednik Dražen Šukalo sa službenim psom Max Issy Top dual namjene (zaštitna namjene i detekcija eksploziva) i nadnarednik Zdenko Mirt sa službenim psom Sony Issy Top dual namjene (zaštitna namjene i detekcija droga), uspješno su savladali sve obučne aktivnosti te će naučeno svakako primijeniti u obuci naših vodiča i službenih pasa.

Obuci su, uz hrvatske vodiče službenih pasa, nazočili i vodiči sa psima iz Češke, Poljske, Belgije i zemlje domaćina Njemačke.

Pripadnici OCVSP na međunarodnoj obuci za korištenje službenih pasa Vojne policije | Foto: VP

Objava Pripadnici OCVSP na međunarodnoj obuci za korištenje službenih pasa Vojne policije pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti