Hrvatska vojska na ultramaratonskoj utrci “Nexe Croatia Backyard Ultra” u Našicama

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-03-nexe-utrka-1024x683.jpg
Hrvatska vojska na ultramaratonskoj utrci 'Nexe Croatia Backyard Ultra' u Našicama | Foto: N. Brezovac

Pripadnici Hrvatske vojske i djelatnici Ministarstva obrane krajem prošlog tjedna sudjelovali su na drugoj po redu ultramaratonskoj utrci "Nexe Croatia Backyard Ultra" započetoj na jezeru Lapovac

Pripadnici Hrvatske vojske i djelatnici Ministarstva obrane krajem prošlog tjedna sudjelovali su na drugoj po redu ultramaratonskoj utrci “Nexe Croatia Backyard Ultra” koja je započela na jezeru Lapovac u okolici Našica.

Ultramaratonska utrka održana je u organizaciji Udruge rekreativnog trčanja “Nexe Team” iz Našica te pod pokroviteljstvom Ministarstva obrane, a na istoj je sudjelovalo ukupno 136 natjecatelja iz osam različitih zemalja, od kojih 15 pripadnika Hrvatske vojske i djelatnika Ministarstva obrane.

Specifičnost ove vrste natjecanja je u tome što svi natjecatelji moraju uzastopno pretrčati udaljenost od 6706 metara za manje od jednog sata. Kad se završi svaki krug preostalo vrijeme unutar sata obično se koristi za oporavak za utrku koja slijedi idući sat. Utrka je eliminacijskog tipa sve dok posljednji natjecatelj ne ostane na stazi.

Pobjednik ovogodišnje utrke je Gjula Sarosi iz Mađarske koji je istrčao ukupno 208 km (31 krug), a od naših 15 predstavnika najbolji je bio nadnarednik Darko Dolovski koji je istrčao ukupno 161 km (24 kruga) te osvojio 5. mjesto.

“Nexe Croatia Backyard Ultra” je utrka koja je licencirana u svjetskoj Backyard federaciji sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama i kao takva je uvrštena u kalendar Hrvatskog atletskog saveza.

Održana ultramaratonska utrka u Hrvatskoj jedinstvena je u svijetu s obzirom na to da do sada niti na jednoj utrci nije bila uključena ekipa koja je predstavljala Ministarstvo obrane i Oružane snage jedne zemlje.

Objava Hrvatska vojska na ultramaratonskoj utrci “Nexe Croatia Backyard Ultra” u Našicama pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti