Početak teorijske pripreme za selekcijsko letenje kandidata za 33. naraštaj vojnih pilota

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/07/2024-02-07-priprema-za-selekcijsko-letenje-1024x575.jpg
Početak teorijske pripreme za selekcijsko letenje kandidata za 33. naraštaj vojnih pilota | Foto: HRZ/ L. Parlov

Kandidati koji uspješno završe selekcijsko letenje moći će potpisati s Ministarstvom obrane ugovor o stipendiranju

Početak teorijske pripreme za selekcijsko letenje kandidata za 33. naraštaj vojnih pilota | Foto: HRZ/ L. Parlov

U Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Rudolf Perešin” u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku 1. srpnja 2024. počela je teorijska priprema za selekcijsko letenje kandidata za 33. naraštaj vojnih pilota.

Osim kandidata koji su završili četvrti razred srednje škole, i ove su godine, na selekcijsko letenje došli i kandidati koji su završili treći razred srednje škole.

Kandidati koji uspješno završe selekcijsko letenje moći će potpisati s Ministarstvom obrane ugovor o stipendiranju temeljem kojeg će primati stipendiju tijekom srednjoškolskog obrazovanja te će sljedeće godine školovanje za vojnog pilota nastaviti s polaznicima 34. naraštaja.

Zapovjednik Središta za obuku HRZ-a brigadir Željko Harapin zahvalio je kandidatima što su se prijavili na selekcijsko letenje. “Selekcijsko letenje traje kratko, ali je intenzivno i iznimno bitno. To je ujedno i prvi korak u vašoj karijeri”, istaknuo je brigadir Harapin te dodao kako im je za uspjeh najvažnija motivacija.

“Na vas gledamo kao na tim. Jedni drugima trebate pomagati i biti potpora i onda ćete svi biti bolji”, zaključio je zapovjednik Središta za obuku te im poželio mnogo sreće i uspjeha na selekcijskom letenju.

Zapovjednik Pilotske škole Središta za obuku HRZ-a brigadir Davor Gren upoznao je kandidate s aktivnostima koje ih očekuju tijekom selekcijskog letenja te ih pozvao da odmah počnu s učenjem jer ono što ih očekuje nosi sa sobom brojne izazove.

“Ukoliko uspješno završite selekcijsko letenje i ustrajete u svojoj odluci da postanete vojni piloti, imat ćete jedinstvenu prigodu letjeti na novim letjelicama koje su u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. To bi vam trebala biti dodatna motivacija i poticaj da budete predani, odgovorni, uporni i marljivo učite”, poručio im je brigadir Gren te dodao: “Mi smo vam svi na raspolaganju i učinit ćemo sve da uspješno završite selekcijsko letenje.”

Nakon što usvoje potrebna znanja o osnovama aerodinamike i mehanike leta te se u sklopu Tehničke učionice upoznaju s tehničkim značajkama aviona ZLIN 242 L, selekcijsko letenje nastavljaju u 392. eskadrili aviona 93. krila HRZ-a primijenjenom teorijom, obukom na simulatoru, a potom slijedi letenje.

Tijekom selekcijskog letenja procjenjivat će se njihove bazične sposobnosti za daljnje školovanje za vojne pilote.

Objava Početak teorijske pripreme za selekcijsko letenje kandidata za 33. naraštaj vojnih pilota pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti