Zapovjednik Francuskog ratnog zrakoplovstva u posjetu Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/06/2024-06-04-hrz-01-1024x683.jpg
Zapovjednik Francuskog ratnog zrakoplovstva u posjetu Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu | Foto: HRZ

Napretkom i razvojem sposobnosti naših zrakoplovstava doprinosimo ne samo jačanju nacionalne već i regionalne i savezničke sigurnosti, poručio je zapovjednik HRZ-a

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec sa suradnicima, sastao se sa zapovjednikom Francuskog ratnog zrakoplovstva generalom zbora Stéphaneom Milleom, koji je od 29. svibnja do 1. lipnja 2024. boravio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj i Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Razgovori dvaju izaslanstava uključivali su sva područja bilateralne suradnje zrakoplovstava te mogućnosti njihovog razvoja.

Istaknuvši važnost suradnje u cilju razvoja sposobnosti zračnih snaga, general-bojnik Michael Križanec je rekao: “Uvjeren sam da će naša buduća suradnja rezultirati značajnim napretkom i razvojem sposobnosti naših zrakoplovstava, čime pridonosimo, ne samo jačanju nacionalne već i regionalne i savezničke sigurnosti.”

General zbora Stéphane Mille ovom prilikom se osobno uvjerio u spremnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te zahvalio generalu Križanecu na organizaciji posjeta i dosadašnjoj suradnji.

“Zadovoljstvo mi je sastati se s hrvatskim izaslanstvom te razgovarati o područjima buduće suradnje koju smo započeli potpisivanjem ugovora o nabavi aviona Rafale, kao i daljnjim mogućnostima bitnim za razvoj sposobnosti naših zračnih snaga u cilju jačanja nacionalnih i savezničkih sposobnosti”, rekao je.

Tijekom boravka u Zagrebu članovi francuskog izaslanstva obišli su nove prostore 191. eskadrile lovačkih aviona, gdje ih je primio zapovjednik 191. eskadrile pukovnik Zvonimir Milatović, a generali Križanec i Mille nazočili su obilježavanju Dana državnosti Republike Hrvatske na SRC Jarun.

Također, u Splitu je francusko izaslanstvo posjetilo vojarnu “Admiral flote Sveto Letica-Barba” te se u vojarni “Knez Trpimir” u Divuljama sastalo sa zapovjednikom vojarne, ujedno i zapovjednikom 395. eskadrile transportnih helikoptera HRZ-a pukovnikom Stjepanom Stepićem koji je održao prezentaciju o aktivnostima i zadaćama postrojbe.

Francuski general Mille je tijekom boravka u Hrvatskoj, u ime francuskog predsjednika Emanuela Macrona, uručio odlikovanje Legije časti Francuske Republike general-bojniku Michaelu Križanecu i bivšem načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiralu Robertu Hranju, zbog doprinosa u izgradnji francusko-hrvatske suradnje te produbljivanja strateškog partnerstva u okviru projekta opremanja višenamjenskim borbenim avionima Rafale.

Objava Zapovjednik Francuskog ratnog zrakoplovstva u posjetu Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti