Republika Hrvatska domaćin sastanaka NATO Odbora za meteorologiju i oceanografiju

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/05/2024-05-17-odbor-za-meteorologiju-i-oceanografiju-1-1024x683.jpg
Republika Hrvatska domaćin sastanaka NATO Odbora za meteorologiju i oceanografiju | Foto: MORH

Na sastancima sudjeluju predstavnici iz 15 NATO članica i NATO zapovjedništava iz područja meteorologije

U Zadru se u od 13. do 17. svibnja 2024. u Hotelu “Kolovare” održavaju konferencije Zajedničkog odbora za potporu operacijama – JOMSC – Joint Operation METOC Support Committee i ACO METOC – Allied Command Operations na kojima sudjeluju 53 predstavnika ministarstava obrane i oružanih snaga država članica.

Na sastancima sudjeluju predstavnici iz 15 NATO članica i NATO zapovjedništava iz područja meteorologije. Organizator i domaćin sastanaka je Uprava za materijalne resurse Ministarstva obrane RH, a potporu organizaciji i provedbi sastanaka pružili su i pripadnici Hrvatskog vojnog učilišta i Zapovjedno operativnog središta.

Na sastanku Joint Operation METOC Support Committee (JOMSC) održanom 13. i 14. svibnja sudjelovala su 23 predstavnika iz NATO zapovjedništava (JFC NF, JFC BS, JFC NP, NAEW CF, AIRCOM, LANDCOM…). Teme sastanka vezane su uz izradu standarda i postupaka za prikupljanje meteoroloških i oceanografskih podataka te pružanje potpore operacijama, a zadnjih godina sve veće značenje dobiva informacija o stanju vremena u svemiru, pojava izazvanih Sunčevom aktivnosti kao i njegovih posljedica na Zemljin geomagnetizam i slojeve ioniziranih čestica.

Od 15. do 17. svibnja, održava se drugi dio sastanka na kojemu sudjeluje 41 predstavnik zemalja članica NATO za METOC potporu u NATO vođenim operacijama. Sudionici su upoznati sa stanjem izrade strateških i doktrinarnih dokumenata koji reguliraju METOC potporu kao i novim sustavima i alatima koji će se u NATO-u uvesti do 2030. godine.

U sklopu popratnog programa organiziran je obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zadra.

Objava Republika Hrvatska domaćin sastanaka NATO Odbora za meteorologiju i oceanografiju pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti