Posjet zapovjednika NATO Zapovjedništva za združene zračne operacije Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/05/2024-05-14-hrz-krizanec-i-sanchez-de-lara-1024x683.jpg
Posjet zapovjednika NATO Zapovjedništva za združene zračne operacije Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu | Foto: HRZ/ A. Trupinić

Zapovjednik NATO Zapovjedništva za združene zračne operacije (CAOC TJ) general-pukovnik Juan Pablo Sanchez de Lara sastao se sa zapovjednikom HRZ-a general-bojnikom Michaelom Križancem

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general-bojnik Michael Križanec s izaslanstvom HRZ-a sastao se tijekom proteklog tjedna sa zapovjednikom NATO Zapovjedništva za združene zračne operacije (Combined Air Operations Centre Torrejon – CAOC TJ) general-pukovnikom Juan Pablom Sanchez de Lara koji je u pratnji bojnika Antonia Pareja Sanz izvršnog časnika CAOC TJ te satnika Vinka Grgića, predstavnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i stožernog časnika u CAOC TJ, od 10. do 12 svibnja 2024. boravio u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

U sklopu posjeta, održani su sastanci s predstavnicima Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

S načelnicom Uprave za planiranje Glavnog stožera OS RH general-bojnicom Gordanom Garašić visoko izaslanstvo NATO Zapovjedništva za združene zračne operacije razgovaralo je o planovima i razvoja sposobnosti Oružanih snaga RH i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, zadaćama nadzora i zaštite zračnog prostora, sustav NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Sefence System-Integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane NATO-a) te organizaciji sustava u zapovjedništvu CAOC TJ. Također, generalu de Lari prezentirani su status i planovi razvoja sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

General de Lara posjetio je vojarnu “Pukovnik Marko Živković” kao i Središte za nadzor zračnog prostora gdje se mogao uvjeriti u status implementacije i stavljanje u uporabu nove zrakoplovne platforme – VBA Rafale, modernizaciju radara FPS-117 i borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a, te prikaz obučnih procesa i obučenosti kompletnog zrakoplovnog osoblja (pilota i tehničara te radarskih tehničara i operativnog osoblja u operativnim središtima).

Također, general de Lara obišao je i novi objekt za smještaj Središta za nadzor zračnog prometa gdje mu je prezentiran plan implementacije NATO projekta “ASBE” (Air Command and Control System Software-Based Element).

Tijekom posjeta obišao je objekt dežurnog borbenog dvojca gdje mu je zapovjednik 191. eskadrile lovačkih aviona pukovnik Zvonimir Milatović prezentirao aktivnosti, zadaće, tehniku i opremu naših snaga brzog odgovora, odnosno dežurnog borbenog dvojca aviona iz sastava NATINAMDS.

U Središtu za nadzor zračnog prostora generalu de Lari prezentirane su operativne sposobnosti, obučenost djelatnika, provedba planiranih zadaća u narednom periodu te međunarodna vojna suradnja kroz aktivnost u kojoj su sudjelovali avioni Rafale iz sastava Ratne mornarice Francuske sa nosača zrakoplova “Charles de Gaulle” i višenamjenski borbeni avioni Rafale HRZ-a.

General de Lara posjetio je i 1. radarsku postaju “Sljeme” gdje ga je dočekao zapovjednik koji ga je upoznao sa sposobnostima, zadaćama, tehnikom i opremom te djelatnicima na postaji.

Prigodom susreta sa zapovjednikom NATO Zapovjedništva za združene zračne operacije, zapovjednik HRZ-a general–bojnik Michael Križanec istaknuo je važnost suradnje, ali i daljnjeg razvoja sposobnosti sustava protuzračne i proturaketne obrane NATO-a čime doprinosimo ne samo jačanju nacionalne nego i regionalne te savezničke sigurnosti.

Također, general-pukovnik Juan Pablo Sanchez de Lara posjetio je i izložene zrakoplove na zrakoplovnoj priredbi AIRVG2024 kao i letački program povodom obilježavanja Dana zrakoplovstva u Velikoj Gorici.

General-pukovnik Juan Pablo Sanchez de Lara španjolski je general na dužnosti zapovjednika CAOC TJ-a čija je misija i uloga planiranje, usmjeravanje, koordinacija, nadzor, analiziranje i izvješćivanje o operacijama protuzračne obrane u miru, krizi i sukobu, slijedeći direktive zračne komponente NATO-a u području odgovornosti. NATO Zapovjedništvo za združene zračne operacije sa sjedištem u Torrejonu u Kraljevini Španjolskoj je pod Zapovjedništvom savezničkih zračnih snaga smještenog u Rammsteinu, SR Njemačka.

Objava Posjet zapovjednika NATO Zapovjedništva za združene zračne operacije Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti