Vlada uputila Godišnje izvješće o obrani za 2022. godinu Hrvatskom saboru na usvajanje

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/11/2023-11-02-vlada-1024x683.jpg
Vlada uputila Godišnje izvješće o obrani za 2022. godinu Hrvatskom saboru na usvajanje | Foto: Vlada RH/ D. Galić

Posebna pažnja usmjerena je na daljnja ulaganja u poboljšanje statusa i materijalnih prava pripadnika Hrvatske vojske koji su temelj obrambenog sustava, poručio je ministar Banožić

Vlada Republike Hrvatske je na 260. sjednici održanoj u četvrtak 2. studenog 2023. godine prihvatila Godišnje izvješće o obrani za 2022. godinu, koje će biti dostavljeno Hrvatskom saboru na raspravu i usvajanje.

Govoreći o 2022. godini, ministar obrane Mario Banožić još je jednom podsjetio kako je Republika Hrvatska već na početku osudila rusku agresiju na Ukrajinu te je kao članica NATO-a i Europske unije aktivno sudjelovala u definiranju zajedničkog i solidarnog odgovora na ovaj brutalni čin agresije.

“Na nacionalnoj razini Hrvatska pruža sveobuhvatnu potporu Ukrajini kroz diplomatsku, humanitarnu i materijalnu vojnu pomoć”, poručio je te dodao kako je prepoznata važnost ulaganja u obranu kako bi se pravovremeno odgovorilo na novo sigurnosno okružje uzrokovano geopolitičkim i geostrateškim promjenama, kako globalno tako i u okruženju.

Dostizanje smjernica NATO-a od 20 posto obrambenih izdvajanja za modernizaciju i opremanje te obrambeni proračun u 2022. godini od oko milijardu eura, značajan je iskorak za Republiku Hrvatsku i Ministarstvo obrane”, naglasio je ministar Banožić.

“To je omogućilo nastavak projekata opremanja i modernizacije, s naglaskom na višenamjenski borbeni avion Rafale, borbeno vozilo pješaštva Bradley, višenamjenski helikopter Black Hawk, raketni sustav protuzračne obrane kratkog dometa, sustav protuoklopnih vođenih raketa velikog dometa, dodatnih borbenih oklopnih vozila, vojnu terensku bolnicu ROLE 2B i druge sposobnosti u potpori nacionalnih prioriteta te prioriteta NATO-a i Europske unije”, poručio je ministar.

Nadalje, rekao je kako je Republika Hrvatska nastavila sa sudjelovanjem u operacijama potpore miru, misijama i aktivnostima u inozemstvu u okviru NATO-a, Europske unije i Ujedinjenih naroda.

Podsjetio je i na uspješno ispunjavanje jedne od ustavnih zadaća Hrvatske vojske, pružanje potpore civilnim institucijama i stanovništvu tijekom 2022. godine, i to sudjelovanjem u gašenju požara, zračnom prijevozu životno ugroženih osoba, potrazi i spašavanju, obrani od poplava te u drugim namjenskim zadaćama.

“Čovjek je u središtu obrambenog sustava”, poručio je ministar istaknuvši kako je posebna pažnja usmjerena na daljnja ulaganja u poboljšanje statusa i materijalnih prava pripadnika Hrvatske vojske koji su temelj obrambenog sustava.

“Nastavit ćemo razvijati nove i unaprjeđivati postojeće sposobnosti, kako bi Hrvatska vojska odgovorila na sve izazove i zadaće definirane Ustavom i zakonom i kako bi naš narod i svi građani na nju mogli uvijek računati”, zaključio je ministar Banožić.

Objava Vlada uputila Godišnje izvješće o obrani za 2022. godinu Hrvatskom saboru na usvajanje pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja