Banožić s litvanskim kolegom: RH ima značajno iskustvo u razminiranju nakon rata

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/09/2023-09-19-mo-ramstein-1a-1-1024x683.jpg
Ministar obrane Mario Banožić održao je bilateralni sastanak s ministrom nacionalne obrane Republike Litve Arvydasom Anušauskasom | Foto: MORH

RH je inicijator i organizator Međunarodne donatorske konferencije za humanitarno razminiranje čiji je cilj prikupiti financijska sredstva i druge načine potpore za humanitarno razminiranje Ukrajine

Ministar obrane Mario Banožić održao je bilateralni sastanak s ministrom nacionalne obrane Republike Litve Arvydasom Anušauskasom, u utorak 19. rujna 2023., na marginama 15. sastanka Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu u njemačkom Ramsteinu.

Ministar je litvanskom kolegi zahvalio na potpori koju je Republika Litva i u nedavno završenoj rotaciji hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti pružila pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske.

“Izvrsna suradnja s Oružanim snagama Republike Litve te vojskama drugih saveznica u okviru NATO aktivnosti u toj baltičkoj zemlji pokazala je kako je Hrvatska vojska spremna i na visokoj je razini interoperabilnosti u NATO-u. To je rezultat predanosti radu rame uz rame s drugima koju smo u NATO-u uvijek pokazivali”, istaknuo je ministar Banožić.

Tijekom sastanka razmijenjeni su stavovi o inicijativi Ministarstva nacionalne obrane Litve za uspostavu Koalicije za humanitarno razminiranje Ukrajine, čiji je cilj poduprijeti napore Ministarstva obrane Ukrajine te pripremiti njihove Oružane snage za humanitarno razminiranje oslobođenih ukrajinskih područja.

Ministar Banožić je ministru Anušauskasu prenio razmišljanja kako se radi o hvalevrijednoj inicijativi te naglasio kako Republika Hrvatska ima značajno iskustvo u razminiranju teritorija nakon Domovinskog rata. Pritom je istaknuo kako je razminiranje dugotrajan proces, ključan za siguran povratak stanovništva i izgradnju države u pogođenim područjima nakon završetka rata.

U tom smislu istaknuto je kako je Republike Hrvatske pružala pomoć Ukrajini u vidu donacija opreme za razminiranje.

Naglašeno je i kako je Republika Hrvatska inicijator i organizator Međunarodne donatorske konferencije za humanitarno razminiranje, koja će se održati 11. i 12. listopada 2023. u Zagrebu. Cilj konferencije je prikupiti financijska sredstva i druge načine potpore za humanitarno razminiranje Ukrajine od strane država sudionica Konferencije.

Ministar obrane Mario Banožić održao je bilateralni sastanak s ministrom nacionalne obrane Republike Litve Arvydasom Anušauskasom | Foto: MORH

Objava Banožić s litvanskim kolegom: RH ima značajno iskustvo u razminiranju nakon rata pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja