U Zapovjedništvu za kibernetički prostor završen ciklus Specijalističke vojne obuke roda veze

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/03/2023-02-21-01-1024x683.jpg
U Zapovjedništvu za kibernetički prostor završen ciklus Specijalističke vojne obuke roda veze | Foto: HV

U Središtu za obuku Zapovjedništva za kibernetički prostor od rujna 2022. do veljače 2023. godine proveden je drugi ciklus Specijalističke vojne obuke roda veze, za specijalnosti 18A (radio-relejna specijalnost), 18B (komunikacijska specijalnost) i 18C (informatička specijalnost).

Drugi ciklus Specijalističke vojne obuke pohađao je 21 pripadnik Oružanih snaga RH, od čega je pet polaznika s ciljem prekvalifikacije za 18C specijalnost.

Tijekom Specijalističke vojne obuke polaznici su prolazili obuku prema programima te su tom prigodom osposobljavani za rad na radio uređajima i sustavima veze koji se koriste u Oružanim snagama RH. Također, upoznali su se s telekomunikacijskom i mrežnom opremom i komponentama, strukturnim kabliranjem, načelima rada računala, sastavljanjem računala, instalacijom softvera te otklanjanjem hardverskih i softverskih problema, kao i osnovama kibernetičke sigurnosti. Što se tiče prekvalifikacije za 18C specijalnost, polaznici su morali završiti sljedeće tečajeve Cisco Akademije:

IT Essentials, Network Essetntials, Introduction to Cybersecurity i Cybersecurity Essentials.
Kruna cjelokupne Specijalističke vojne obuke bila je završna vježba polaznika obuke u trajanju od četiri dana koja je provedena na poligonu vojarne “pukovnik Marko Živković” na Plesu, gdje su polaznici obuke demonstrirali novostečene vještine u uspostavi komunikacijskog središta na glavnom i izdvojenom zapovjednom mjestu. Vježba je bila koncipirana na način da su uspostavljena dva mini podatkovna središta koja su omogućavala međusobnu razmjenu podataka između krajnjih korisnika na glavnom i izdvojenom zapovjednom mjestu.

Po završetku Specijalističke vojne obuke i ciklusu prekvalifikacije, u Središtu za obuku organizirana je svečanost na kojoj je zapovjednik Zapovjedništva za kibernetički prostor, brigadir Daor Dabo, uručio polaznicima obuke potvrde o uspješno završenoj obuci te proglasio najboljeg polaznika drugog ciklusa Specijalističke vojne obuke.

Tom prigodom, brigadir Daor Dabo je naglasio polaznicima kako je to njihov prvi korak u nizu stručnog osposobljavanja i odličan temelj njihovog budućeg profesionalnog razvoja u funkcionalnom području komunikacijsko-informacijskih sustava. Posebno je istaknuo značaj Središta za obuku u razvoju i promociji roda veze u Oružanim snagama RH te je pohvalio instruktore, koji su organizirali i uspješno proveli ovaj ciklus obuke.

U cilju poticanja izvrsnosti, a sukladno postignutim rezultatima na obuci, najboljim polaznikom obuke proglašen je vojnik Domagoj Marić.
Vojnik Marić se zahvalio Središtu za obuku na pruženom znanju i trudu.

“Protekla tri mjeseca bila su vrlo izazovna i teška, jer smo se po prvi put susretali s nekim uređajima koji nam nisu bili na raspolaganju u civilstvu, ali uz pomoć instruktora sve smo uspjeli savladati. Svi su instruktori dali svoj maksimum i bili pristupačni za vrijeme trajanja obuke, a i nakon nje. Cijela obuka je protekla u najboljem redu jer su svi polaznici činili jednu homogenu grupu i nastojali pomoći jedni drugima u bilo kojem trenutku, što se na kraju najbolje pokazalo na samoj završnoj vježbi. Ona je obuhvatila sve tri specijalnosti u jednu cjelinu gdje smo zapravo shvatili kako jedni bez drugih ne bismo mogli funkcionirati”, rekao je vojnik Domagoj Marić.

U Zapovjedništvu za kibernetički prostor završen ciklus Specijalističke vojne obuke roda veze | Foto: HV

 

Objava U Zapovjedništvu za kibernetički prostor završen ciklus Specijalističke vojne obuke roda veze pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti