Zapovjednik HRM-a sudjelovao na 13. Trans-regionalnom simpoziju pomorskih snaga u Veneciji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/10/2022-10-13-hrm-2-1024x683.jpg
Zapovjednik HRM-a sudjelovao na 13. Trans-regionalnom simpoziju pomorskih snaga u Veneciji | Foto: HRM/ D. Gardun

13. Trans-regionalni simpozij pomorskih snaga (Trans-Regional Seapower Symposium, TRSS) održan je od 5. do 7. listopada 2022. u Arsenalu u Veneciji, Talijanska Republika

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli sudjelovao je na 13. Trans-regionalnom simpoziju pomorskih snaga (Trans-Regional Seapower Symposium, TRSS) koji se od 5. do 7. listopada 2022. održao u Arsenalu u Veneciji, Talijanska Republika.

Simpozij je održan pod pokroviteljstvom talijanske Ratne mornarice i domaćinstvom zapovjednika admirala Enrica Credendina, a uz čelnike mornarica na simpoziju je sudjelovalo više od pedeset predstavnika međunarodnih organizacija, vojne industrije, znanstvene zajednice te pomorskih institucija. Središnja tema simpozija bila je “A Blue Cluster Approach in the Ocean Decade”.
Kroz tri panela sudionici Simpozija raspravljali su o upravljanju i zaštiti morskih resursa, budućim izazovima, tehnološkom razvoju mornarica s posebnim naglaskom na svemirske i kibernetičke prostore. Uz navedeno, raspravljalo se i o potrebi za razvojem odgovarajućih regulatornih okvira za korištenje autonomnih plovila uz analizu sve veće uloge mornarica.

S obzirom da je Republika Hrvatska bila zemlja domaćin posljednjeg seminara, vježbi ADRION 22 CAX i LIVEX, uvodnu riječ na skupu održao je zapovjednik HRM-a. Govoreći o značaju ADRION Inicijative, poglavito u pogledu novih sigurnosnih izazova u Jadranskom i Jonskom moru, kontraadmiral Raffanelli istaknuo je: “Samo zajedno možemo odgovoriti na prijetnje koje su transnacionalne i međusobno povezane. Integrirani pristup rješavanju problema generira bolje okruženje za stabilnost i razvoj te poboljšava učinkovitost i vidljivost kako inicijative, tako i NATO i EU okvira.”

Na marginama TRSS-22 zapovjednik HRM-a održao je bilateralni sastanak sa zapovjednikom Ratne mornarice Helenske Republike viceadmiralom Stylianosom Petrakisom. Razgovor dvaju zapovjednika vodio se na temu unaprjeđenja suradnje posebno u području obuke, izobrazbe i zajedničkog uvježbavanja.

Simpoziju je prethodio sastanak ministara obrane na kojem je sudjelovao ministar obrane RH Mario Banožić te sastanak zapovjednika mornarica ADRION Inicijative koji je u utorak, 4. listopada na brodu “ITS Amerigo Vespucci” okupio zapovjednike Italije, Albanije, Hrvatske, Grčke, Crne Gore i Slovenije.

Zapovjednik HRM-a sudjelovao na 13. Trans-regionalnom simpoziju pomorskih snaga u Veneciji | Foto: HRM/ D. Gardun

Objava Zapovjednik HRM-a sudjelovao na 13. Trans-regionalnom simpoziju pomorskih snaga u Veneciji pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti