12. obljetnica Bojne za specijalna djelovanja

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bsd_07092012_v.jpg

Pripadnici Bojne za specijalna djelovanja su, u društvu gostiju iz OSRH, MUP-a, veleposlanstva SAD-a u RH, predstavnika lokalne uprave i samouprave, te bivših pripadnika postrojbe, danas, 7. rujna 2012., u Delnicama proslavili 12. obljetnicu svoje postrojbe.


Između ostalih, svečanosti su nazočili načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić, vojni ordinarij msgr Juraj Jezerinac, te zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mate Ostović.

Program proslave počeo je u jutarnjim satima u Crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama. Vojni ordinarij msgr Juraj Jezerinac služio je svetu misu, te prilikom propovijedi istaknuo da se, obilježavajući obljetnicu postrojbe, želimo prisjetiti njenih početaka, ali i naglasiti što želimo činiti dalje. Uslijedilo je polaganje vijenaca za poginule pripadnike specijalnih postrojbi GS OSRH, Ministarstva obrane i 1. hrvatskog gardijskog zdruga kod spomen križa u vojarni "Drgomalj" u Delnicama.

U vojarni je održan i središnji dio svečanosti. Načelnik GS OSRH general pukovnik Drago Lovrić tom se prilikom obratio postrojenim pripadnicima BSD-a, naglasivši da su se tijekom proteklih godina profilirali u vrhunski opremljenu i obučenu postrojbu. "Uigrani, obučeni, precizni, prilagodljivi svim uvjetima i svakom zahtjevu, vi ste profesionalci u punom smislu riječi", rekao je general Lovrić. U nastavku govora Lovrić se dotaknuo bogate i sadržajne međunarodne suradnje koju provodi postrojba, njene zasluge za međunarodnu afirmaciju OSRH, nasljeđa Domovinskog rata kao vodilje, kao i budućeg preustroja BSD-a, koji će se "i nadalje razvijati kao važan dio OSRH".

Zapovjednik BSD-a pukovnik Dražen Ressler je, čitajući povjesnicu postrojbe, rekao da je BSD, osim ljudi, zadaća, tehnike i opreme postrojbi od kojih je nastao, "preuzeo i tradiciju, duh i spomen na 74 poginula pripadnika koji moraju biti dovoljan motiv za profesionalni odnos prema radu, OS i Domovini". Zapovjednik je pozitivnim riječima ocijenio dosadašnji razvoj i postignuća postrojbe, uz zaključak da je BSD spreman i za najveće izazove, te da korača uz bok najmoćnijih snaga za specijalne operacije, kako u Europi, tako i u svijetu. To su pripadnici BSD-a najbolje pokazali u međunarodnim vojnim operacijama u kojima su sudjelovali i sudjeluju. Govoreći o budućim izazovima, pukovnik Ressler je istaknuo da će obuka pripadnika imati apsolutni prioritet, a nadolazeći preustroj bi trebao garantirati bolju operativnost, agilnost i svježinu.

Nakon prigodnih obraćanja, načelnik GS OSRH i zapovjednik BSD-a su obznanili promaknuća, nagrade i pohvale najistaknutijim djelatnicima postrojbe, a središnji program je završio razgledavanjem tehničko-taktičkog zbora.

Bojna za specijalna djelovanja ustrojena je 8. rujna 2000. godine, objedinjavanjem Hrvatskog gardijskog zdruga, elitne postrojbe HV-a stvarane u Domovinskom ratu, te Središta za posebne borbene vještine.

    12. obljetnica Bojne za specijalna djelovanja

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/12-obljetnica-bojne-za-specijalna-djelovanja/bsd_07092012_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/12-obljetnica-bojne-za-specijalna-djelovanja/bsd_07092012_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/12-obljetnica-bojne-za-specijalna-djelovanja/bsd_07092012_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/12-obljetnica-bojne-za-specijalna-djelovanja/bsd_07092012_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/12-obljetnica-bojne-za-specijalna-djelovanja/bsd_07092012_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/12-obljetnica-bojne-za-specijalna-djelovanja/bsd_07092012_6.jpg


Vijesti