Kandidati za novi naraštaj vojnih pilota u Zemuniku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/07/selekcija_kandidata_za_pilota_09072018_01.jpg
Selekcija kandidata za pilote | Foto: HRZ / L. Parlov

Osnovama aerodinamike i mehanike leta počela je teoretska priprema za selekcijsko letenje kandidata za novi naraštaj vojnih pilota

U Središtu za obuku Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Rudolf Perešin" u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku u ponedjeljak, 9. srpnja osnovama aerodinamike i mehanike leta počela je teoretska priprema za selekcijsko letenje kandidata za novi naraštaj vojnih pilota, koja će se nastaviti tehničkom učionicom.

Riječ je o kandidatima za 27. naraštaj vojnih pilota i 6. naraštaj onih koji će se školovati po programu Izvan projekta kadet.

Kandidati za 6. naraštaj izvan projekta kadet na selekcijsko su letenje došli iz postrojbi Hrvatske vojske, a oni za 27. naraštaj nakon što su se po završetku srednje škole javili na natječaj za vojnog pilota. Prije dolaska na Selekcijsko letenje prošli su zahtjevan liječnički pregled, psihološka testiranja i motoričke provjere.

Kandidati za buduće vojne pilote u vojarnu u Zemunik došli su tijekom nedjelje, a dočekala ih je zrakoplovna psihologinja bojnica Stela Ferić-Živaljić iz Pilotske škole SzO-a koja će, zajedno s ostalim djelatnicima Pilotske škole te instruktorima i nastavnicima letenja iz 93. zb pratiti sve faze selekcijskog postupka. Kandidati su pristigli iz svih krajeva Hrvatske: Šibenika, Splita, Slavonskog Broda, Zaboka, Osijeka, Rovinja...

Prvi je u vojarnu došao Maurizio Ivetić iz Rovinja. Dok je potpisivao Ugovor o postupku selekcijskog letenja, izjavio je kako oduvijek voli zrakoplovstvo. "To mi je oduvijek velika strast, a motivaciju mi je dodatno povećalo to što ćemo dobiti novi borbeni avion", kaže Maurizio koji bi, očekivano, htio biti upravo pilot borbenog aviona.

Avione je oduvijek volio i njegov imenjak, Maurizio Mlinaček iz Osijeka. Za njega je biti vojni pilot posao snova i dovoljno je motiviran da svoj san i ostvari a ima i veliku potporu obitelji.

Borna Bakran fasciniran je avionima, oni su za njega nešto posebno, a njemu i Dijani Žabić, jedinoj kandidatkinji, uzor je naš legendarni pilot Rudolf Perešin.



Vijesti