Prva generacija studenata na Sveučilištu obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/07/sveuciliste-obrane-i-sigurnosti-1024x683.jpg

Upisom deset kadeta sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Vojno pomorstvo popunjena je odobrena upisna kvota za akademsku 2024./2025. godinu

Na Sveučilištu obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” u prvom upisnom roku popunjena je odobrena upisna kvota za akademsku 2024./2025. godinu te je Sveučilište bogatije za deset kadeta sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija Vojno pomorstvo, moduli: Vojna nautika i Vojno brodostrojarstvo.

Studijski program Vojno pomorstvo sveučilišni je integrirani prijediplomski i diplomski studij namijenjen za obrazovanje budućih časnika Hrvatske ratne mornarice te djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a razvijen je u suradnji Oružanih snaga RH, Sveučilišta u Splitu, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Pod geslom Sapere Agere et Aude (lat. usudi se misliti i djelovati) kadeti će izučavanjem akademskog, stručnoga i vojnog sadržaja na Sveučilištu steći teorijska i praktična znanja te poznavanje i razumijevanje stručnih i znanstvenih načela i postupaka važnih za pomorsku struku i pomorske vještine nužne u procesu upravljanja brodom.

Uz profesionalna pomorska znanja i vještine usvojit će i brojne kompetencije potrebne za obnašanje prvih dužnosti u Oružanim snagama Republike Hrvatske, ali i vještine potrebne za izvršavanje dužnosti u Ministarstvu unutarnjih poslova ili Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture gdje ih po završetku studija čeka siguran posao.

Ovim činom upisa Sveučilište je preuzelo svoju zakonom propisanu obvezu akademske izobrazbe pripadnika sustava domovinske sigurnosti Republike Hrvatske nastavljajući tako tradiciju nastalu na temeljima znanja i potreba iskazanih tijekom Domovinskog rata za samostalnost i neovisnost Republike Hrvatske.

Krajem 2023. godine studij Vojno pomorstvo sporazumno je preuzet u nadležnost Sveučilišta obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman”, a zajednički će se izvoditi sa sastavnicama Sveučilišta u Splitu.

Objava Prva generacija studenata na Sveučilištu obrane i sigurnosti “Dr. Franjo Tuđman” pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti