Priprema ključnog osoblja razvrstane pričuve HV-a za predmobilizacijsku obuku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/06/2024-06-07-pricuva-03-1024x683.jpg
Priprema ključnog osoblja razvrstane pričuve HV-a za predmobilizacijsku obuku| Foto: ZOD/OSRH

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju, od 3. do 7. lipnja 2024. godine, provedena je priprema ključnog osoblja razvrstane pričuve za provedbu predmobilizacijske obuke po modelu bojne grupe i predmobilizacijske obuke satnije pješaštva.

Ove godine nastavlja se proces obuke ključnog osoblja i postrojbi razvrstane pričuve Hrvatske kopnene vojske. U rujnu ove godine, kao primarna obučna skupina u predmobilizacijskoj obuci po modelu bojne grupe sudjelovat će 1. pješačka bojna 1. pješačke pukovnije Zagreb ojačana postrojbama borbene potpore, a potom u listopadu slijedi i obuka pješačke satnije 4. pješačke pukovnije Pula.

Aktivnosti koje će biti provedene u rujnu i listopadu predstavljaju oblik obuke koji zahtijeva i posebnu pripremu pričuvnika.

Nakon provedene pripreme, zapovjednik 1. pješačke bojne 1. pješačke pukovnije pukovnik Robert Knežić izrazio je zadovoljstvo visokim odazivom pričuvnika, kao i pokazanom razinom zanimanja i motiviranosti za obuku.

Organizacija obučnih aktivnosti u nadležnosti je Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”, a u provedbi sudjeluju djelatnici 1., 3., 4. i 5. pješačke pukovnije pričuvnih snaga Hrvatske vojske i 2. topničko raketne pukovnije, kao i pripadnici djelatnih postrojbi: Središta za obuku pješaštva i oklopništva, Središta za borbenu obuku, Pukovnije protuzračne obrane, topničko-raketne pukovnije, Inženjerijske pukovnije i Bojne veze.

Podsjećamo, u rujnu i listopadu 2023. godine uspješno je provedena predmobilizacijska obuka višerodnog sastava postrojbi razvrstane pričuve po modelu bojne grupe, u kojoj je sudjelovala 1. pješačka bojna 2. pješačke pukovnije Osijek ojačana postrojbama borbene potpore, a nakon nje, uslijedila je i obuka satnije pješaštva 3. pješačke pukovnije Karlovac. Tako je protekle godine zaživio Koncept predmobilizacijske obuke po modelu bojne grupe, a njegova implementacija uspješno se nastavlja i u ovoj godini.

Priprema ključnog osoblja razvrstane pričuve HV-a za predmobilizacijsku obuku| Foto: ZOD/OSRH

Objava Priprema ključnog osoblja razvrstane pričuve HV-a za predmobilizacijsku obuku pojavila se prvi puta na MORH.



Vijesti