Zračne snage u akcijama gašenja požara u Dalmaciji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/canadiar_01082015_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u subotu, 1. kolovoza 2015. godine angažirane su u gašenju požara na više lokacija u Dalmaciji.

Protupožarna izviđanja s Air Tractorima i danas su sepokazala vrlo učinkovita jer su iz zraka u prijepodnevnim satima uočena dva požara u blizini Prgometa u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koje je Airtractor vrlo brzo ugasio.

Iza podneva, također u protupožarnom izviđanju, uočen je požar kod Perkovića u Šibensko-kninskoj županiji koji je djelovanjem Air Tarctora uspješno ugašen.

U nastavku nadzora jadranske obale Air Tractor ubrzo je registrirao novo veće požarište kod Vodica u Šibensko-kninskoj županiji, gdje su dodatno upućena još dva Canadaira koji koordiniranim djelovanjem u kratkom roku požar stavljaju pod nadzor. 

Zbog izbijanja novog  požara u Vrpolju u Šibensko-kninskoj županiji preusmjerava se jedan Canadair koji i ovaj požar stavlja pod puni nadzor.

U međuvremenu su se pojavila nova dva požara u Danilu kod Šibenika i u Stankovcima u Zadarskoj županiji koji su oko 15,00 sati ugašeni djelovanjem po dva Canadaira.

Od početka ovogodišnje Protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja, zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 80 požarišta (19 u Dubrovačko-neretvanskoj, 18 u Šibensko-kninskoj, 17 u Zadarskoj,  15 u  Splitsko-dalmatinskoj i 11 u Istarskoj županiji).

U 39 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 31. srpnja 2015. sveukupno provele oko 800 sati u akcijama gašenju požara, odnosno puna 33 dana u zraku, pri čemu su izbacili više od 29 000 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i oko 200 zemaljskih vatrogasaca do požarišta na jugu Hrvatske.



Priopćenja